Her er Halds hoved

Topmenu

Hald og andre gode steder

For en forfatter, en oversætter eller en illustrator er der mange gode grunde til at drage på arbejdsophold på f.eks. Hald Hovedgaard. De indlysende grunde – dem, der igen og igen blev fremhævet, da Hald Hovedgaard blev omdannet til Det Danske Forfatter- og Oversættercenter – er arbejdsro, inspiration og kollegialt samvær.
Arbejdsroen kommer bl.a. ved at være væk fra den almindelige hverdag, væk fra familie og de almindelige overspringsøvelser. Det giver, når man er på Hald og kun har sig selv og sit projekt at tænke på, en masse ekstra daglige arbejdstimer og muligheden for den vigtige, ubrudte fordybelse.

Inspiration fås både fra den dejlig gamle herregård og fra de unikke omgivelser med Hald sø, Dollerup bakker, Stanghede hede og Hald Ege egeskov.

Det kollegiale samvær er ofte af stor betydning. At skrive, oversætte eller illustrere er opgaver, der almindelighed løses i ensomhed. Så bevidstheden om, at andre samtidig sidder og arbejder på et andet værelse på Hald og visheden om at de andre kan mødes i Køkkenet ved spisetid eller i Pejsestuen, når dagens arbejde er overstået, er i sig selv både inspirerende for arbejdet og styrkende for arbejdsdisciplinen.


Andre grunde er kommet til.
F.eks. er det ikke af uvæsentlig betydningen for gæsternes identitet som forfatter, oversætter eller illustrator – ikke alle er jo forfattere mm. på fuld tid – at kunne komme til et sted, hvor man uden videre forklaring er forfatter mm. Endvidere skader det ikke arbejdsdisciplinen, at det gratis arbejdsophold på Hald er noget, man har søgt og fået bevilget, og at alle andre gæster i huset også sidder og skriver i dette øjeblik…

Selvom vi og vores gæster nogle gange synes at der ikke er andre steder helt som Hald, er andre gode steder, hvor forfattere, oversættere og illustratorer, kan søge om at komme på arbejdsophold. Her i menuen til højre er der link til mange andre refugie- og arbejdssteder både i Danmark og i udlandet.

I Danmark

Brechts hus

Gammel Have

Klitgården Refugium

Peder Langes Hus

Villa Gress

Ørslev KlosterI udlandet

Anam Cara Writer's and Artist's Retreat
(Irland)

Artur Lundkvistgården
(Sverige)

Collegé international des traducteurs littéraires en Arles
(Frankrig)

Det Danske Institut i Athen
(Grækenland)

Estonian Writers' Union - House in Käsmu
(Estland)

Europäisches Übersetzer-Kollegium
(Tyskland)

Fundación Valparaiso
(Frankrig)

International Writers' and Translators' Centre of Rhodes
(Grækenland)

Klaustrid
(Island)

Kunstnerbolig i Rogaland
(Norge)

Ledig House International Writers Residency
(USA)

Literarische Colloquium Berlin
(Tyskland)

Résidence artistique de l’Abbaye de La Prée
(Frankrig)

San Cataldo
(Italien)

Skandinavisk Kunstnerkollegium i Rom
(Italien)

Tyrone Guthrie Centre
(Irland)

Vertalershuis
(Holland)

Villa Bergshyddan
(Sverige)

Übersetzerhaus Looren
(Schweitz)

Östersjöns författar- och översättarcentrum
(Sverige)