Her er Halds hoved

Topmenu

Nyheder fra Hald


28-04-2015
Halvt om Hald

St. Bogdag på Hald sætte fokus på … Hald!

Bog- og litteraturfestivalen St. Bogdag på Hald, som afholdes lørdag den 30. maj 2015, sætter fokus på Hald selv. Man kunne næsten sige, at den fejrer Hald. Og der er masser at fejre.

I marts bekendtgjorde en pressemeddelelse, at en donation fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond giver – hold nu fast - 50 mio kr. til Hald-området. De mange penge skal ved bl.a. arkæologiske undersøgelser, istandsættelser, rekonstruktioner og udvikling af moderne formidling give nyt liv til de tre middelalderborge og to gamle herregårde, som har ligget – og for Hald Hovedgaards vedkomne stadig ligger - i smørhullet ved Hald sø 10 km sydvest for Viborg.

Bag projektet står ”Foreningen De Fem Halder” (www.defemhalder.dk), der er medarrangør på denne del af St. Bogdag, Kulturstyrelsen, Viborg Kommune og Naturstyrelsen. Senere på året udskrives en stor idékonkurrence om formidlingen.

I mellemtiden vil vi på St. Bogdag fortælle nogle af de mange (1001?) gode historier, der findes om de mange Halder.

Se mere her: www.storebogdag.dk


06-02-2014
H.A.L.D. 2014

Announcing H.A.L.D. 2014 [Housing Authors & Literature, Denmark]

The Danish Centre for Writers and Translators proudly announces H.A.L.D. 2014 [Housing Authors & Literature, Denmark], the international summer residency for fiction authors.  

 

The program

The program offers four foreign* authors a four-week working residency at Hald Hovedgaard (Hald Manorhouse) in the central part of Denmark in the period of July 14 – to August 11, 2014.

 

While living and writing at Hald Hovedgaard the four authors will share the facilities with 8 to 10 (four at a time) Danish authors.

This working residency is available to foreign authors who have had at least two books of fiction or poetry published.

APPLICATIONS

The complete call for application is found here: www.haldhovedgaard.dk/call as other relevant information and a link to the applications form.

Deadline for applications is April 1, 2014.

 

* Authors of all nationalities are welcome, but Nordic speaking authors are referred to our normal residency program.

 


24-04-2013
H.A.L.D 2013

[Housing Authors & Literature, Denmark]

Det Danske Forfatter- og Oversættercenter afholder i sommeren 2013 for 4. gang internationalt sommerrefugie for skønlitteære forfattere.

De fire udenlandske skønlitterære forfattere, som skal deltage i det internationale sommerrefugium er nu blevet udvalgte og kan mødes her: www.haldhovedgaard.dk/en/part.

Danske skønlitterære forfattere kan nu (pr. 15. maj 2013) søge om at være en del af refugieprogrammet. Det kan de læse mere om her: www.haldhovedgaard.dk/dk-HALD

Se mere her: www.haldhovedgaard.dk/hald


20-02-2013
Forfatternes køkken

Opskrifter fra det litterære folkekøkken – og andre gode retter fra Hald Hovedgaard

Halds længe ventede kogebog Forfatternes køkken så dagens lys i december 2012.

I de godt to måneder, der nu er gået, siden bogen udkom, har den fået en masse læsere og ikke mindst - tyder det på - brugere. Mange har købt bogen direkte fra Hald eller via en af de 15 boghandlere landet over, som har den til salg. Andre har været heldige og har fået den i gave; den har faktisk vist sig at være en rigtig god gaveide.

Andre igen, har lånt den på et af de mange biblioteker, som har taget et eller flere eksemplarer af bogen hjem; på visse biblioteker er der endda en 4-5-6 måneders ventetid på kogebogen.

Forfatternes køkken er blevet anmeldt i et par aviser, og det var ikke uden stolthed, at vi så, at den fik hele fem hjerter i dagbladet Politiken.

Læs i øvrigt mere om bogen på siden, der linkes til herunder. Her kan man også læses, hvordan man får fat i bogen og se fotos af nogle af retterne fra bogen.

Se mere her: www.forfatterneskøkken.dk


31-07-2012
ST. BOGDAG PÅ HALD

Den lørdag den 11. august 2012 afholdes der bog- og litteraturfestival på Hald for 10. gang.

St. Bogdag på Hald har i år ikke noget ikke-litterært tema, men satser i stedet 110% på bøgerne og litteraturen. For første gang har Riddersalen sit helt eget program, nemlig en "En smal Sag", der er en slags festival i festivalen med fokus på det man i nogen sammenhænge kalder "smal litteratur". Tre "smalle" litteraturarrangører har hver fået en time i programmet og har inviteret deres helt egne "smalle" forfattere til at læse op.

Ellers ligner programmet sig selv med masse og bog- og litteraturrelaterede oplevelser:

 • stort bogkræmmermarkedet foran Hovedbygningen
 • boghandlere, andre bogsælgere og forlag sælger bøger i Laden
 • bogrelaterede og litterære aktører, foreninger og organisationer fortælle om deres aktiviteter på det øverste haveafsnit i Parken
 • I foredragssalen byder Halds Universitet på seks tankevækkende foredrag
 • På Parnasset vil der være litterær musik, oplæsning og selvfølgelig en St. Bogdag-tale
 • Under Lindene har de mangeartede litterære underentreprenører mulighed for at komme til ord med oplæsning mm.


Og meget meget mere.

Se mere her: storebogdag.dk


30-05-2012
BU-ugen var fuldtegnet, men ak.

Der er nu atter pladser i den særlige tema-refugieuge

UPDATE 30. maj 2012:

Flere af de, der var hurtige til at melde sig til BU-ugen, har desværre meldt afbud så nu er der plads til andre, hurtige. BU-ugen er allerede i næste uge.

Som det ses via linket her under, arrangerer Hald sammen med BU-gruppen i Dansk Forfatterforening en temarefugieuge for kun BU-forfattere i uge 23. Interessen for denne uge har været overvældende og alle otte pladser er for længst delt ud.

Kom man som BU-forfatter for sent til denne uge, er man velkommen til at søge i en af sommerens andre uger jf. www.haldhovedgaard.dk/perioder.

Se mere her: www.haldhovedgaard.dk/udvalgte.asp?id=54


12-03-2012
H.A.L.D. [Housing Authors & Literatur, Denmark]

Internationalt sommerprogram for danske og udenlandske skønlitterære forfattere 2012

Det Danske Forfatter- og Oversættercenter har annonceret sit internationale sommerprogram for danske og udenlandske skønlitterære forfattere 2012. Der er ansøgningsfrist for udenlandske forfattere pr. 1. april 2012, De danske forfattere har helt den 15. maj 2012, inden Hald skal have ansøgningen.

Se mere her: www.haldhovedgaard.dk/HALD


08-11-2010
Pris på Halds kursusfaciliteter

Nye kursuspriser fra januar 2011

Når ikke Hovedbygningen på Hald er fyldt med skrivende gæster, er Hald en lille anderledes kursusvirksomhed. Det er ikke dyrt at arrangere kursus på Hald, og såvidt vi selv kan bedømme får man meget for pengene hos os. Også selv når vi fra januar 2011 gennemfører en mindre prisstigning (den seneste var pr. januar 2009).

Som noget nyt har vi nu lavet et lille katalog over "Et sødere og sjovere liv på Hald", en liste af gode sager, som kursusarrangørerne kan føje til et standard dag- eller døgnkursus. Kataloget kan findes her eller til en hver tid via menuen på www.haldhovedgaard.dk/kursus

Se mere her: www.haldhovedgaard.dk/k-pris.asp


08-10-2009
Hald og Klassikerne

Ny række af litteraturaftener på Hald?

Læseklubber og –kredse er de seneste år blomstret op som aldrig før. På Hald har vi i nogen tid skævet lidt misundeligt til de nye læse-energier og det læser-fællesskab, som synes at gemme sig bagved fænomenet. Vi har spekuleret på om ikke også vi på en eller anden måde kunne få del i den trend.

Det planlægger vi at få med vores nyeste initiativ, ”Klassiker, kaffe & kage”, som løber af stablen for første gang torsdag den 26. november 2009.

Konceptet er dette:

"Klassiker, kaffe & kage" er en diskussionsaften for alle, der vil være med til at (gen-)læse nogle af den danske litteraturs klassikere og vil være med til diskutere klassikerne og deres klassikerstatus med andre, engagerede læsere. En litteraturforsker, som ikke er specialist i aftenens klassiker (der skal jo friske øjne på sagen), lægger med indlæg op til diskussion blandt de deltagende læsere, der både kan tælle hele læsegrupper og enkelte læsere. Bøger får klassikerstatus, men kan de altid holde på den? Aftenen sluttes af med en afstemning, om hvorvidt aftenens bog stadig er en klassiker. Men forfatteren får altid det sidste ord.

Nu første gang bliver det Martin A. Hansens Løgneren, som skal tages ud af reolen, støves af og genlæses. Lektor Jørn Erslev Andersen fra Århus Universitet lægger op til diskussion og så går det forhåbentligt af sig selv derfra.

Se mere her: www.haldhovedgaard.dk/k-sker.asp


10-06-2009
Hald Hovedgaard og Facebook

Kan man mon klare sig uden Facebook og kan Hald?

Hald Hovedgaard er da på Facebook med gruppen "Hald Hovedgaard", hvor tidligere og nuværende gæster kan mødes og kommunikere (eller hvad det nu er man gør på Facebook) om Hald Hovedgaard, om hvor man bedst kan se isfuglen, om den stygge købmand i Hald Ege og om meget andet.
I gruppen optages desværre kun forfattere, oversættere og illustratorer, som har været, som er eller som har aftale om at skulle på arbejdsophold på Hald Hovedgaard.

Se mere her: www.haldhovedgaard.dk/facebook


02-02-2009
Hald på udenlandsk

www.haldhovedgaard.dk har fået en international fløj

Mange udenlandske forfattere har over årene besøgt www.haldhovedgaard.dk uden at forstå en disse. Det er der nu rådet bod på. Hald Hovedgaard, Det Danske Forfatter- og Oversættercenter, har fået en engelsksproget fløj på hjemmesiden.

Oversætteren Steve Schein har oversat 6 ny-komponerede sider, som skal tage imod de internationale gæster, der måtte komme forbi Hald Hovedgaards hjemmeside.

Især er det vigtigt, at udenlandske forfattere på hjemmesiden kan læse, hvilke muligheder, de har for at søge om arbejdsophold på Hald. Og aktuelt er H.A.L.D. [Housing Authors & Literature, Denmark], Det Danske Forfatter- og Oversættercenters nye internationale sommerrefugieprogram. Læs mere under ”Hald International”.


22-10-2008
"Hald" på landsdækkende TV

Centerleder Peter Q. Rannes hos "Formiddag med Nis Boesdal" på DR1

Centerleder Peter Q. Rannes fik i formiddags lov og tid til at fortælle historien om Hald på "Formiddag med Nis Boesdal". Ikke på Hald, men i Nis Boesdals Herreværelse i Århus. Kig med mens klippet endnu er online.

Se mere her: www.dr.dk/dr1/nis?play=%2FForms%2FPublished%2FPlaylistGen.aspx%3Fqid%3D781705


10-04-2008
DR P1s "Stedsans" på Hald

87 rigtige radio-minutter fra Hald Hovedgaard

DRs Claus Berthelsen har besøgt Hald og fået naturvejleder Jens Frydendal, pilgrimspræst Elisabeth Lidéll og centerleder Peter Q. Rannes til at fortælle om stedet Hald Hovedgaard.

Se mere her: www.dr.dk/P1/Stedsans/Udsendelser/2008/04/09151700.htm


17-01-2008
Som at være der selv

You tube gåtur fra bredden af Hald Sø til værelse 14 på Hald Hovedgaard

Forfatteren Martin Johs. Møller, som i disse uger er på arbejdsophold på Hald, har fundet tid til en gåtur til bredden af Hald Sø nedenfor Hald Hovedgaard.

Via www.youtube.com deler Martin tilbageturen til Hald med alle os andre:
Klippet kan også nås her. God tur!

Se mere her: www.martinjm.blogspot.com


07-10-2007
Forbud på Hald

Rygning er ikke, hvad det har været

På et bestyrelsesseminar afholdt på Hald fredag den 5. oktober 2007 diskuterede medlemmer af bestyrelsen den nye rygelov, som trådte i kraft pr. 15. august 2007.

Lovens rygeforbud har en række undtagelsesmuligheder for restauranter, hoteller o.l., men da Hald Hovedgaard skiftevis fungerer som et kursuscenter og som et arbejdsrefugium for forfattere, oversættere og illustratorer, er det ikke enkelt at sætte rygeforholdene på Hald på nogen entydig formel. For også at følge trop med resten af samfundet og i øvrigt agere som den offentlige institution Hald (næste) er, besluttede en enig bestyrelse, at der fremover er rygeforbud i hele Hovedbygning på Hald.

Skrivende gæster, der bor i Kapellet og Smedehuset, må fortsat ryge dér.


02-10-2007
Hald 'on the air'

Litteraturradio om Writers' Retreat på Hald

Journalist Hanne Møller fra DRs nu afgående litteraturredaktion (RIP) besøgte Hald i maj og mødte de ti danske og amerikanske forfattere, som deltog i det dansk-amerikanske Writers’ Retreat (se evt. http://www.haldhovedgaard.dk/writersretreat).

Der kom en dejlig, time-lang radioudsendelse ud af, Hanne Møllers besøg på Hald.

Der er ikke meget mere at sige om det end dette: klik på linket herunder og klik dig videre til udsendelsen (måske kræver det et par plug-ins, men fortsæt – det er besværet værd!).

Læn dig tilbage og hør en hel times sammenhængende litteraturradio. Det er ikke godt at vide, hvornår man kommer til at opleve det igen!

Se mere her: www.dr.dk/P2/P2plusbog/Udsendelser_sondag/2007/09/hald.htm


06-09-2007
Polaroider på Hald

Gæster hængt ud på Hald

Vidste du, at de fleste gæster på arbejdshold på Hald bliver foreviget på polaroid i forbindelse med deres besøg på Hald?

De efterhånden flere hundrede polaroidbilleder ligger godt gemt et sted her på www.haldhovedgaard.dk, og hvis ikke man har taget turen via 'billeder' i menuen til venstre og videre via 'polaroider' har man aldrig set dem.

Der tages sædvanligvis et polaroidbillede hver gang en forfatter, oversætter eller illlustrator er på Hald. Og selv om nogle gæster laver det mest utrolige krumspring er der ingen lovlig grund for ikke at bliver fotograferet.
Og vi skulle hilse og sige at forfattere, oversættere og illustratorer er lige så forfængelige som alle os andre: billederne tages under mottoet "alle ser dårlig ud på Halds polaroider" og ingen får lov at få taget de kostbare billeder om!

Gå direkte til billederne her


21-08-2007
Tordenvejr tog Halds telefon

Hald uden telefon - næsten!

Bare ét kraftigt lynnedsslag skulle der til for at sætte Halds forholdsvis nye(re) telefonomstillingsanlæg ud af drift. - det lugter brændt og svedent, når man sætter strøm på anlægget, udtaler centerleder Peter Q. Rannes. Så det gør vi ikke!

Heldigvis virker vores internetforbindelse, så Hald er ikke helt uden kontakt med omverdenen. Og så kan man i øvrigt ringe til Hald på vores mønttelefon i hall'en på 86 63 81 98 - og bare rolig - der er sat en trådløs forbindelse på, så vi ikke skal løbe fra kontorerne til Hall'en hver gang telefonen ringer!

NB NB: Nu virker vores telefon 86 63 84 10 igen!


29-07-2007
Bøger og motorcykler

”Motorcyklister er også læsere” - den femte St. Bogdag på Hald lørdag den 11. august 2007

Årets tema er ’rejse, rejse’ og blikfanget på årets plakat er en gammel motorcykel. Og der er indbygget et kort motorcykeltræf i årets udgave af St. Bogdag på Hald. Men ellers ligner den store bog- og litteraturfestival i det jyske sig selv.

Der er nu et halvt hundrede programpunkter i det stadig voksende program, så den femte bogdag står ikke tilbage for de tidligere år.

Alle de gode St. Bogdagsoplevelser fra de forrige år er med:

 • Bagagerumsbogmarked (Danmarks største bogloppemarked?)
 • Boghandlermarked i Laden
 • Børnebogssalon i Cirkusteltet (puder+bøger+slik=læsehygge)
 • De litterære selskaber
 • Litterær musik
 • Litterær webcafé i Pavillonen
 • Maratonoplæsning

Årets litterære musik er bl.a. Mouritz/Hørslev projektet, der i maj 2007 udgav den roste CD ”Så er det sagt”. Både Mouritz (Mads) og Hørslev (Lone) er med på bogdagen.

Udover 42,195 minutters hektisk maratonoplæsning er der oplæsning med bl.a. forfatterne Maja Lucas, Carsten René Nielsen og Morten Søkilde. Læg dertil, at ordsnedkeren Bo Lille i en samurai-duel krydser haiku-klinger med forfatteren Viggo Madsen, og at dansk forfatterforenings Haiku-gruppe byder på hele 7 haiku-forfattere.

Årets internationale bidrag er et forfattermøde med forfatterne Guðbergur Bergsson (Island), Doris Kareva (Estland) og Maike Wetzel (Tyskland).

Halds Universitet er der foredrag om rejsen i litteraturen, om J.P. Jacobsen på rejse, om den rejsende europæer Johannes Jørgensen og om Gustav Wied.

De mange medvirkende litterære aktører byder i øvrigt på et hav af fortællinger, på litterære ture til de 5 Hald’er, på grafiske værksteder, på papirfremstilling, på ’Artists books’ og meget mere.

For børnene (og deres forældre) er der bl.a. skrive- og haikuskole for børn, forfattermøder med Lene Kaaberbøl, Hanne Kvist og Martin Glaz Serup.

For de, der kommer på motorcykel (og ved at lade sig ’indskrive’ er med på motorcykeltræffet), og andre er der foredrag med bl.a. Hjalte Tin og Nina Rasmussen.

Og så er der alt det andet og både Hemingway og Che Guevara sandwicher og kaffe og kage at købe i Caféen i parken.

Og der er for resten gratis adgang til det hele.

Se mere her: www.storebogdag.dk


30-05-2007
Skriv løs på Hald

Litterær teambuilding

Det Danske Forfatter- og Oversættercenter og personaleudviklingsfirmaet Tango Consult, Århus, er gået sammen om at tilbyde litterær teambuilding.

Oplevelser og udfordringer med litteraturen bliver løftestang for utraditionel teambuilding, hvor de litterære grundelementer bl.a. er:

 • et maratonforedrag, der på ca. 42,193 minutter gennemgår hele litteraturhistorien
 • at deltagerne bliver sat til at lave en digtsamling,
 • en gingo-gåtur, der resulterer i deltagernes egne Haiku-digte
 • et levende forfattermøde, hvor deltagerne kommer tæt på en skønlitterær forfatter og får et frisk litterært pust fra skriveprocessens forunderlige verden

Strukturen og metoden i det dags- eller døgnlange forløb, som tilbydes virksomheder og institutioner, honorer alle de krav som moderne teambuilding stiller.

De usædvanlige rammer omkring forløbet er den mere end 200 år gamle herregård Hald Hovedgaard, som både huser og er Det Danske Forfatter- og Oversættercenter.

Yderligere oplysninger findes her eller kontakt Tango Consult direkte her: post@tangoconsult.dk.

Se mere her: www.tangoconsult.dk


05-03-2007
Forfattere fundet

De ti danske og amerikanske forfattere er fundet

Ud af tres ansøgninger har gruppen bag det dansk-amerikanske Writers' Retreat - Nathaniel Rich, senior editor ved det amerikanske litteraturtidsskrift The Paris Review, den danske web-baserede litteraturkalender mmm. litlive.dk og Det Danske Forfatter- og Oversættercenter - nu udvalgt fem amerikanske forfattere og fem danske forfattere, som mødes på Hald Hovedgaard i en uge fra den 19. maj 2007.

Her er de ti forfattere, som er udvalgte:

Danskerne:

Carsten Rene Nielsen

Dy Plambeck

Lis Vibeke Kristensen

Mads Nygaard

Maja Lucas

Amerikanerne:

Anselm Berrigan

Stacey D'Erasmo

David Ebershoff

Dinaw Mengestu

Sarah Houghteling.

Se mere her: www.haldhovedgaard.dk/writersretreat


02-02-2007
Forfattere søges

Fem danske forfattere til dansk-amerikansk 'writers retreat'

Et samarbejde mellem Nathaniel Rich, senior editor ved det amerikanske litteraturtidsskrift The Paris Review, den danske web-baserede litteraturkalender mmm. litlive.dk og Det Danske Forfatter- og Oversættercenter på Hald Hovedgaard resulterer i at der i slutningen af maj 2007 holdes et dansk-amerikansk ”writers’ retreat” på Hald Hovedgaard.

5 danske forfattere og 5 forfattere fra New York City i USA skal i en uges tid bo dør om dør på Hald Hovedgaard.

De 10 forfattere får lejlighed til at skrive på deres egne medbragte skriveprojekter, men kan i forbindelse med måltiderne mm. omgås og inspirere hinanden på almindelig, uformel ”writers’ retreat’ facon.

Danske forfattere, der er interesseret i at deltage i retreatet, kan fra i dag af ansøge om at være med.

Der er til lejligheden lavet en hjemmeside (se her under), hvor både den amerikanske ”Call for Applicants” og den danske invitation er tilgængelig.

Den danske ”Indkaldelse af ansøgere” er gengivet her under.

Projektet er støttet af Kunstrådets DANy Arts program.

Se mere her: www.haldhovedgaard.dk/writersretreat/call.html


09-11-2006
Olesen-Olesen og Hald på youtube.com

En stjernestund revisited - eller hvad skulle vi gøre uden internettet?

Nu er verden fantastisk.
På St. Bogdag på Hald lørdag den 12. august 2006 sætter det i med at regne kl. 15.30, og det holder ikke op igen.

Lidt før kl. 16., hvor Olesen-Olesen skulle spille, rykker vi koncerten ud af parken og ind i Stuerne. Med sig får Olesen-Olsen kun en guitar og en mundharmonika. Koncerten bliver endnu mere akustisk end planlagt.

Det bliver en fantastisk koncert, der sluttes af med Olesen-Olesens (og Flemming B.s) helt egen version det gamle Røde Mor nummer om ’lille Johnny’. I gamle dage vil man vist have kaldt sådan en oplevelse for en stjernestund. For det var det. En stjernestund.

Nu kom stjernestunden tilbage. Peter H. fra Olesen-Olesen har nemlig gjort mig opmærksom på at en af publikumerne fra Bogdagen har filmet lille Johnny session og lagt den ud på youtube.com

Og der ligger den nu, så vi, der var med den 12. august, på en regnvåd novemberdag som i dag kan genopleve stjernestunden. Og så I der ikke var med, også kan opleve den. Linket til den er her under!

Se mere her: www.youtube.com/watch?v=Mw3H7E3lspE


08-10-2006
Hald på TV

Den nye Hald-bog præsenteret på TV-midtvest

Laura Bertram, en af de to forfattere til den nye bog om Hald Hovedgaards historie, tog turen fra København for at medvirke i TVmidtvests 'frokost-tv'.

Onsdag den 27. september fortalte Laura om bogen, som hun har skrevet samme med Thomas Oldrup, og en del af Flemming B. Jeppesens illustrationer blev også vist på TV.
På det nedenstående link kan man se hele udsendelsen. Vær opmærksom på at man skal ca. en 1/3-del ind i udsendelsen før Laura er på.

Se mere her: www.tv2regionerne.dk/reg2005/player.aspx?id=309748&r=6


08-08-2006
St. Bogdag på Hald

Den fjerde bog- og litteraturfestival på Hald

Så er programmet for årets St. Bogdag ved at være på plads.

Der er nærved 50 programpunkter i programmet, og arrangørerne, de medvirkende, de frivillige og sponsorerne har lagt alle kræfter i at det skal blive lige så ’stor’ en dag som de forrige 3 år.

Også i år er der to udendørs scener med forfattermøder, oplæsning, musik mm.

På den sædvanlige plads med udsigt over Hald Sø er PARNASSET helliget oplæsning og musik.

Oppe ved Hovedbygningen er SOFAHJØRNET, hvor publikum kan komme rigtig tæt på forfatterne, og I FOREDRAGSSALEN holder Halds Universitet til.

Der er forfattermøder og andet for de yngre læsere i CIRKUSTELTET, og der er mulighed for at høre nogle gode fortællinger i det særlige FORTÆLLETELT.

PLÆNEN er der f.eks. mulighed for at se, hvordan man laver grafisk tryk, fremstiller papir og binder bøger ind på traditionel vis. Man kan også møde De Litterære Selskaber i Danmark og se årets bogarbejder.

Halds egen litterære KANON er også at finde på plænen, og det er meningen at de besøgende skal give deres besyv med til den samlede Hald-KANON.

Salg af nye og gamle bøger finder sted både i BOGLADEN og foran Hovedbygningen, hvor vi vil lave Danmarks største BOGLOPPEMARKED.

Se mere her: www.storebogdag.dk


20-02-2006
Dødsfald

Halds mangeårige bestyrelsesformand er afgået ved døden

Det Danske Forfatter- og Oversættercenter, Hald Hovedgaards bestyrelsesformand gennem 12 år, Flemming Ettrup er efter kort tids sygdom afgået ved døden 65 år gammel.

Flemming Ettrup kendte tidligt Hald bl.a. gennem sit venskab med forfatteren Peter Seeberg og deres fælles idé og projekt Den Litterære Institution (uss), som fra 1984 har holdt årsmøde på Hald. Han var således i begyndelsen af 90erne med til at sætte rammerne for det Hald-baserede Arkiv for Ny Litteraturs nyindrettede arkivrum.

Ideen om at skabe et dansk forfatter- og oversættercenter på Hald var opstået i Den Litterære Institutions midte, og biblioteksmanden og litteraten Flemming Ettrup var med i både den første og den anden nationale arbejdsgruppe bag dette projekt.

I 1994 blev Flemming Ettrup som daværende direktør i Danmarks Biblioteksforening hidkaldt til Halds bestyrelse af Viborg Kommune og konstitueret som bestyrelsesformand. Det blev således Flemming Ettrups opgave både at sikre Hald Hovedgaards bestående som litteratur- og kulturinstitution og omdanne den til Det Danske Forfatter- og Oversættercenter.

Flemming Ettrup ydede en enorm indsats for Hald, og i hans tid som bestyrelsesformand på Hald er det faktisk lykkedes at etablere Hald Hovedgaard som Det Danske Forfatter- og Oversættercenter, en international litteratur – og kulturinstitution. Kronen på værket, som Flemming Ettrup lige nøjagtig nåede at opleve, var, at Det Danske Forfatter- og Oversættercenter den 18. januar 2006 kom på finansloven.

I flere omgange var Flemming Ettrup en skattet underviser på Danmarks Biblioteksskole.

Som direktør i Danmarks Biblioteksforening omdannede han sammen med litteraten, anmelderen Erik Skyum-Nielsen biblioteksbladet Bogens Verden til et velanskrevet kultur- og litteraturtidsskrift.

Han var medforfatter og forfatter til en række bøger, om bl.a. biblioteksforhold, litteratur og hans store interesse, travsport.

Flemming Ettrup vil blive savnet af både bestyrelsen og personalet på Hald.

Peter Q. Rannes, Centerleder