Halds kogebog – Forfatternes køkken

Gitte Rannes:
FORFATTERNES KØKKEN

Opskrifter fra det litterære folkekøkken
– og andre gode retter fra Hald Hovedgaard
Hæftet bog, 139 sider, ISBN: 978-87-9817-669-5
Udgivet i 2012

 

Det er snart længe siden Hald Hovedgaards kogekone, Gitte Rannes, besluttede, at opskrifter både fra rækken af litterære folkekøkkener på Hald og fra kursuskøkkenet på den gamle herregård skulle samles i en kogebog.

— Fra de mange folkekøkkener, hvor jeg var i køkkenet med forfattere som Jussi Adler-Olsen, Ida Jessen, Lene Kaaberbøl og Mads Nygaard havde jeg en række gode opskrifter, som det kunne være spændende at få nedskrevet, fortæller kogekone og – nu kogebogsforfatter – Gitte Rannes. Og hun fortsætter: — det sker også jævnligt, at kursusgæster kommer og spørger til en opskrift på noget af det mad, de lige har fået serveret på Hald, og så var ideen med at lave en kogebog slet ikke så tosset.

Men der kan være lang vej fra idé til den færdige bog. Efter det 25. folkekøkken som blev afholdt med forfatteren Martin Glaz Serup i november 2009, blev der slået en streg i sandet; opskrifter fra disse folkekøkkener skulle danne grundlag for bogen.

Indimellem de travle perioder i kursuskøkkenet satte Gitte Rannes sig til tasterne, og da en række opskrifter fra dagligdagen i kursuskøkkenet også skulle med, nærmede antallet af opskrifter sig snart de hundrede. Skriveprocessen blev dog jævnligt afbrudt af travlhed i kursuskøkkenet og af andre travle perioder på Hald Hovedgaard, så der skulle gå tre år inden bogen lå klar til trykning.

— Mange gange i løbet af de tre år har nogen spurgt til kogebogen, som rygtet ville vide var på vej, og til sidst orkede jeg næsten ikke at forklare, at den endnu ikke var færdig. Men nu er den her. Det er jeg rigtig glad for, fortæller Gitte Rannes

At der ikke er tale om nogen helt almindelig kogebog afslører opskrifter som ”Asparges, som Jussi laver dem”, ”Forret fra Ida Jessens barndom”, ”Ægte benløse fugle” og ”Salat uden avokado”.

Foruden kogekonens praktiske forord er bogen forsynet med et forord af forfatter og oversætter Niels Brunse, der er bestyrelsesformand for det Danske Forfatter- og Oversættercenter på Hald Hovedgaard.

 

Bogen der fik 5 stjerne i Politiken (http://politiken.dk/kultur/boger/faglitteratur_boger/art5432149/Kogebog-v%C3%A6kker-appetit-og-lattermuskler-med-litter%C3%A6rt-vid-og-bid) kan købes ved henvendelse på Hald Hovedgaard.

 

Prisen er 100 kr. inkl. forsendelse i Danmark.