Her er Halds hoved

Topmenu

Det litterære folkekøkken på Hald

Der har været holdt litterært folkekøkken på Hald Hovedgaard 29 gange, siden februar 2003, hvor forfatteren Rasmus Heiberg som den første forfatter svingede gryder og pander i Halds køkken.

Formlen for det litterære folkekøkken blev stort set fastlagt lige fra starten: en inviteret forfatter lavede maden (mere eller mindre assisteret af Halds kogekone Gitte) og fortalte mellem retterne det forventningsfulde (og sultne) publikum om maden, om sig selv og om sine bøger.

Der sluttedes altid af med kaffe. Det sidst litterære folkekøkken blev afholdt i november 2011.

Opskrifter fra de litterære folkekøkkener m.fl. blev i 2012 samlet i bogen Forfatternes køkken, som man kan læse om her: www.halds-kogebog.blogspot.dk

Herunder er en oversigt over de afholdte litterære folkekøkkener.

[UDSOLGT] Litterært folkekøkken med forfatteren Marianne Jørgensen [UDSOLGT]

Torsdag den 17. november 2011

Marianne Jørgensen udsender i slutningen af september novellesamlingen Fællesspisning (Hovedland, 2011), så der skulle være dækket op til, at mad og fortælling atter kan gå op i en højere enhed.

Marianne, der i 2005 debuterede med vindernovellen „Tvivl“ i Landbrugets Kulturfonds novellesamling af samme navn, har siden udgivet børnebøger og prosa for voksne, holdt hundredvis af foredrag og sagt sin mening på TV/midtvest.

Og det vel at mærke alt imens hun som medhjælpende hustru på en stor gård på Nordsalling har skrællet kartofler og smurt fedtemadder til et større hushold.

Nu er Marianne i køkkenet på Hald.

Der sluttes af med kaffe.

Hent en plakat eller en programfolder her.


UDSOLGT Litterært Folkekøkken med forfatteren Lone Hørslev UDSOLGT

Torsdag den 10. marts 2011

UDSOLGT UDSOLGT UDSOLGT UDSOLGT UDSOLGT
Lone Hørslev, hvis første bog var digtsamlingen Tak (2001), har også skrevet romanerne Fjerne galakser er kedelige (2005) og Naturlige fjender (2008).

At den sidste del af digtsamlingen Jeg ved ikke om den slags tanker er normale (2009) hedder „Giftige blomster og bær“, lover ikke godt for menuen.

Men noget tyder på, at romanen Sorg og Camping, som udkommer i slutningen af marts 2011, byder på en række 80er retter.

Var der nogen der sagde Karolines kogebøger?

Der sluttes af med kaffe.

UDSOLGT UDSOLGT UDSOLGT UDSOLGT UDSOLGT

Hent en plakat eller en programfolder her.


UDSOLGT- Litterært Folkekøkken med forfatteren Knud Sørensen - UDSOLGT

Onsdag den 13. oktober 2010

UDSOLGT UDSOLGT UDSOLGT UDSOLGT UDSOLGT Selv om forfatteren Knud Sørensens første digt „Bærrene“ blev bragt i tidsskriftet „Hvedekorn“ (begge dele smager lidt af mad) i 1952, var hans egentlig debut digtsamlingen Den røde kaffekande fra 1965 (og det lover jo også godt). Siden fulgte omkring 40 bøger både digtsamlinger, novellesamlinger, romaner, biografier og debatbøger.

En digtsamling fra 1974 bar titlen Drømmen om græskar, og det skal vi nok komme til at høre (smage!) mere til.

Senest har Knud Sørensen udgivet digtsamlingen Naturligvis (2009).

Der sluttes af med kaffe

Hent en plakat eller en programfolder her.


Litterært Folkekøkken med forfatteren Lene Rikke Bresson

Onsdag den 10. marts 2010

Siden debuten med dagbogsromanen Lyst og Mørke (1995) har Lene Rikke skrevet både børnebøger, fagbøger og thrillers, senest Magtværk (2008), tredie bind i DY-trilogien. 25. marts 2010 kommer Set fra himlen (Politikens Forlag), den første af 7 bøger om Mona Lisa Kirk.
Lene Rikke har både mand, fem sultne børn, tre katte og en sød hund. Men betyder det, at hun kan lave mad? Og er Lene Rikkes fortid som tog-stewardesse andet end en garanti for dårlig, tynd kaffe?

Der sluttes af med kaffe.

Hent en plakat eller en programfolder her.


Poetisk Folkekøkken med forfatteren Martin Glaz Serup [ALT UDSOLGT]

Torsdag den 12. november 2009

Digteren, redaktøren og børnebogsforfatteren Martin Glaz har modtaget Guldmedalje fra Københavns Universitet for afhandlingen Poesi og relationel æstetik, så hvem kunne være bedre til forklare, hvad poesi er? Som digter har han udgivet 5 digtsamlinger, seneste langdigtet Trafikken er uvirkelig (Borgen 2007). Hans flittige blog hedder kornkammer (http://kornkammer.blogspot.com/), men er der fugls føde i ham og hans digte eller er det bare guldkorn det hele? Der sluttes af med kaffe.

Hent en plakat eller en programfolder her.


Litterært folkekøkken med forfatterne Kaaberbøl & Friis (UDSOLGT)

Torsdag den 12. marts 2009

Lene Kaaberbøl og Agnete Friis kan skrive en spændende krimi sammen - det viser anmeldelserne af Drengen i Kufferten (People's Press 2008) - men kan de også lave mad? Og lave mad sammen?

Og har Lene mon selv æg med fra sine 6 høns? Slår det mon igennem at Agnete har arbejdet for Økologisk Landsforening?

Et er sikkert: der sluttes af med kaffe!


Litterært Folkekøkken med forfatteren Trisse Gejl

Tirsdag den 18. november 2008

Traditionen byder, at forfatterne må ringe med klokken på Kapellet, når de har skrevet 100 sider på Hald. En dag kom, der én og spurgte, om hun måtte ringe med klokken, når hun havde slettet 50 sider. Det var forfatteren Trisse Gejl. Bogen, der klarede sig rigtig godt uden de 50 sider, var romanen Patriarken (Lindhardt & Ringhof, 2006). I september 2008 udkommer romanen Skjul (Lindhardt & Ringhof, 2008). Og Trisse er nu i folkekøkkenet på Hald.

Der sluttes af med kaffe.

Hent en plakat eller en programfolder her.


Litterært folkekøkken med forfatteren Jussi Adler-Olsen

Torsdag den 13. marts 2008

Det går vist lige an at afsløre, at Kvinden i buret (2007) får mad gennem en lille sluse én gang om dagen. Og det er vist ikke spændende mad.

Men er thrillermad spændende mad eller hvordan vil forfatteren Jussi Adler-Olsen overraske os?

Er Washington dekretet (2006) en særlig amerikansk egnsret?

Og hvad med Firmaknuseren (2003) og Alfabethuset (1997)?

Hvad er der mon af føde i dem? Det bliver spændende!

Der sluttes af med kaffe.

Hent en plakat eller en programfolder her.


Litterært Folkekøkken med forfatteren Ursula Andkjær Olsen

Torsdag den 22. november

Efter tre måneders skriverier i Smedehuset er forfatteren Ursula Andkjær Olsens første stop på vejen tilbage til verden Folkekøkkenet på Hald. Ursulas digtsamlinger Lulus sange og taler (2002), Atlas over huller i verden (2003), Ægteskabet mellem vejen og udvejen (2005) og Skønheden hænger på træerne (2006) signalerer ikke meget mad. Men vent bare, alle bliver mætte.

Der sluttes af med kaffe.

Hent en plakat eller en programfolder her.


Litterært Folkekøkken med oversætteren Allan Hilton Andersen

Onsdag den 2. maj 2007Når oversætteren Allan Hilton Andersen siger, at „ENHVER IDIOT KAN DA OVERSÆTTE“ er det ikke sikkert, han mener det.
Men hvordan er det med at oversætte mad i skønlitterære bøger? Mon ikke Allan i de ca. 70 titler han har oversat fra engelsk, norsk og svensk har oversat ’paté’ med ’leverpostej’?
Der sluttes af med kaffe.

Hent en plakat eller en programfolder her.


Litterært Folkekøkken med Laura Bertram og Thomas Oldrup
NB: arrangementet har fået ny dato"

Torsdag 8. marts 2007

Historiker Laura Bertram og historiker, forfatter Thomas Oldrup har gået til kilderne og skrevet bogen Hald Hovedgaards historie - sted for sted (2006). Ikke hele Halds, men (hovedsagligt) Hovedbygningens historie.

Hør om Fru Edels kogebog, om Høegh-Guldbergs vinsamling og om stuepigen Yrsas fotografier. Hør om spøgelset, som fru Arkner så, og spøgelset, som forfatterne på Hald møder.
Der sluttes af med kaffe.

NB: Arrangementer har tidligere været annonceret til en anden dato, men har måtte flyttes!

Hent en plakat eller en programfolder her.


Litterært folkekøkken med forfatteren Mads Nygaard

Torsdag den 23. november 2006

UDSOLGT- UDSOLGT- UDSOLGT- UDSOLGT- UDSOLGT- UDSOLGT
Mads debuterede med romanen Koalaens kærlighed (Lindhardt og Ringhof, 2000) og ’debuterede’ på Hald i efteråret 2002, hvor han fik kløvet en masse brænde og skrevet på Den gamle mand med trækvognen (Lindhardt og Ringhof, 2004). Siden har han skrevet på romanen Kravl (Politikens Forlag, 2006) som udkom i oktober 2006.
Hver gang Mads forlader Hald, står en masse dåser med cocktailpølser tilbage, og så ved vi godt, hvad det betyder.
Der sluttes af med kaffe.

NB: Følg linket her under og se TV-programmet med Mads Nygaard som blev vist på DR2. UDSOLGT- UDSOLGT- UDSOLGT- UDSOLGT- UDSOLGT- UDSOLGT

Hent en plakat eller en programfolder her.


Litterært folkekøkken med forfatteren Birgitte Jørkov

Torsdag den 21. september 2006

Birgitte Jørkov har slået sit navn fast som krimiforfatter med først Den skønne Helene (1997), så med Vor frues sorte søndag (2001) og senest med middelalderkrimien Når himlen falder ned (2003). Men hun debuterede faktisk med kogebogen Solens køkken i 1986. Så det er ikke overraskende, at Birgitte Jørkovs bøger er fulde af mad. Og så er der en ny bog på vej til november!

Der sluttes af med kaffe.

Hent en plakat eller en programfolder her.


Litterært folkekøkken med forfatteren Dennis Gade Kofod

Torsdag den 4. maj 2006

Anskudte Dyr (Anblik, 2005) er forfatterskoleuddannede Dennis Gade Kofods debutroman, men betyder det, at menuen står på vildt?
Og hvor kommer Dennis’ bordrollespils-erfaring ind? I desserten? Hvad med hans opvækst på på Bornholm? Bornholmersild? Bornholmersalat?

Der sluttes af med kaffe.


Litterært folkekøkken med forfatteren Ida Jessen

Torsdag den 23. februar 2006

Ida Jessen debuterede i 1989 og har udgivet en række romaner og novellersamlinger siden. Idas seneste bog, romanen Det første jeg tænker på (Gyldendal, 2006) er psykologiske realisme, men kan mad være realistisk? Det får vi at se! Der sluttes af med kaffe.

ALT UDSOLGT - Desværre er alt udsolgt pr. den 24. januar 2006.


Litterært folkekøkken med forfatteren Mathilde Walter Clark

Torsdag den 22. september 2005

Den sultne kunstnertype Mathilde Walter Clark har fået 100 kr. af kulturministeren, men vil hun bruge dem på mad? Kan hun overhovedet lave mad? Debut med romanen Thorsten Madsens ego (Samleren, 2004). Novellesamlingen Tingenes uorden udkommer den 18. august. Der sluttes af med kaffe.

Hent en plakat eller en programfolder her.


Litterært Folkekøkken med Dorthe Nors

Onsdag den 18. maj 2005

Er der sjæl i Dorthe Nors’ mad?

I alt fald hedder hendes litterære debut Soul (Samleren, 2001).

Senere fulgte romanen Stormesteren (Samleren, 2003). Om det, at hun fik 2. præmie i Landbrugets Kulturfonds Novellekonkurrence (2004) for novellen "Hun kommer", peger på en udstrakt brug af gode danske råvarer, vides ikke.

Men der sluttes af med kaffe.

Hent en plakat eller en programfolder her.


Litterært Folkekøkken med forfatteren Ditte Steensballe

Torsdag den 10. marts 2005

Debut med Under nattes søvn: digte (Lindhardt og Ringhof, 1999). Siden fulgte børnebøgerne Frøken Evigblom og paven i Rom (Lindhardt og Ringhof, 2000) og Kærestelus (Lindhardt og Ringhof, 2001), samt Kuffert: digte (Lindhardt og Ringhof, 2002). Seneste udgivelse er novellesamlingen Andre mennesker (Lindhardt og Ringhof, 2005). Ditte har på Hald bl.a. navngivet en papegøje og kalket en pavillon. Men, hvad med maden? Der sluttes af med kaffe. Tilmelding nødvendig.

Hent en plakat eller en programfolder her.


Litterært Folkekøkken med gadedigteren Christian Kronman

Torsdag den 10. Februar 2005

Hvad spiste H. C. Andersen helst til middag? Forfatteren, gadedigteren og H. C. Andersen-fortælleren Christian Kronman (debut med „Nærtrafikanter - Glædesdigte“ 1974, seneste bog „I Dagens og Nattens Anledning, Gadedigterens Digte 1993) fortæller historier om både Andersens livretter og haderetter - og om dengang han i det fine selskab kom til at spytte de forlorne tænder med ud på tallerkenen sammen med den glohede æble-dessert. Der sluttes af med kaffe. Tilmelding nødvendig.


Litterært Folkekøkken med forfatteren Pia Juul

Torsdag den 25. november 2004

Debut med digtsamlingen "levende og lukket" (Tiderne Skifter, 1985). Titler som "En død mands nys" (digte, Tiderne Skifter, 1993), "sagde jeg, siger jeg" (digte, Tiderne Skifter, 1999) og "Mit forfærdelige ansigt" (noveller, Tiderne Skifter, 2001) er der ikke meget mad i, men vent og se. Der sluttes af med kaffe.


Litterært folkekøkken med forfatteren Nicola Dixen

Torsdag den 23. september 2004

Det startede med en operation, og Nicola , der vågnede med en hel roman i hovedet. Det blev til Linvarna (GAD, 1998) Siden fulgte romanen Vinger for en dag (GAD, 2003). Nicola er opvokset i Hongkong og Åbenrå og uddannet i Holland. Men hvordan bliver maden? Der sluttes af med kaffe.

Hent en plakat eller en programfolder her.


Litterært Folkekøkken med illustrator Flemming B. Jeppesen

Torsdag 13. maj 2004

Frit efter H.C. Andersen (Carlsen Comics, 1991)gjorde tegneserietegneren Flemming B. Jeppesen til H.C. Andersen-illustrator. Siden har han illustreret flere eventyrbøger og et utal af andre bøger. Nu er han tilbage i Halds køkken. Så får vi se om en illustrator også kan lave mad. Og fortælle historier. Der sluttes af med kaffe.

Hent en plakat eller en programfolder her.


Litterært Folkekøkken med forfatteren Knud Steffen Nielsen

Onsdag den 14. april 2004

KSN kan skrive digte. Og lave billedkunst! Men kan han også noget med mad? Det får vi at se. Debut med 'Indskrift' (Edition After Hand, 1980). Siden er bl.a. udkommet 'Og lyset knytter sig til om lidt' (Gyldendal, 1984)og 'Lakune : digte' (Borgen, 1988). Seneste bog er 'En kinamands chancer' (Edition After Hand, 2002). Der sluttes af med kaffe.

Hent en plakat eller en programfolder her.


Litterært folkekøkken med forfatterne Koplev og Koester

Torsdag den 12. Februar 2004

I Kjeld Koplev og Marianne Koesters seneste (læse-)kogebog Fra Koplevs køkken - Opskrifter og fortællinger fra hele verden (DR, 2003) optræder en jordbærlagkage fra Hald Hovedgaard. Men er det virkelig nok til et helt folkekøkken? Hvor kommer Mariannes øvrige forfatterskab ind? Og Kjelds? Og radioprogrammerne? Der sluttes af med kaffe.


Litterært Folkekøkken med Lotte Inuk

Torsdag den 27. november 2003

Lotte Inuk har skrevet 13 bøger siden debuten med Maria mia (Borgen, 1982) og Mona Måneskinsdatter (Borgen, 1982) og den seneste bog Huset med den røde postkasse: dronningen af rosensjælenes land (Haase, 2001). Nu er hun tilbage i Smedehuset på Hald. Og i Halds køkken! Der sluttes af med kaffe.

Hent en plakat eller en programfolder her.


Litterært Folkekøkken med forfatteren Pablo Henrik Llambías.

Torsdag den 30. oktober 2003

Har Pablo Henrik Llambías set et spøgelse på Hald? Kan han lave mad? Hvad har f.eks. Hun har en altan (Gyldendal 1996), Rådhus (Gyldendal 1997), Den dag vi blev frie (Gyldendal 1998), A.P.O.L.L.O.N. (Gyldendal 2000), Anden (Forlaget Space Poetry 2001) og Trojaner (Gyldendal 2001) med mad at gøre? Der sluttes af med kaffe. Entre: kr. 120,-

Hent en plakat eller en programfolder her.


Litterært Folkekøkken med forfatteren Oscar K.

Onsdag den 30. april 2003


Litterært Folkekøkken med forfatteren Kristian Ditlev Jensen

Onsdag den 26. marts 2003


Litterært Folkekøkken med forfatteren Rasmus Heiberg

Torsdag den 28. februar 2003