Her er Halds hoved

det andet
NÆSTE REFUGIE-PERIODE I HOVEDBYGNINGEN
Fra 05-06-2017 til 12-06-2017

NÆSTE ARRANGEMENT PÅ HALD
Der er for tiden ikke nogle arrangementer i kalenderen!

SIDSTE NYT:
Halvt om Hald


SIDSTE PRESSEKLIP:
Søndagsgæsten: Peter Q. Rannes

SENESTE
HALDSKREVET BOG
Schmidt / Olsen (Margrethe Schmidt og Mette Egelund Olsen): Refugium
SENESTE POLAROID

Det Danske Forfatter-
og Oversættercenter

Hald Hovedgaard
Ravnsbjergvej 76
DK-8800 Viborg
86 63 84 10
mail@haldhovedgaard.dk

Topmenu
Bøger på Hald 2017
15-05-2017I 2015 sagde vi farvel til bog- og litteraturfestivalen St. Bogdag på Hald, som havde været afviklet 13 gange.

Sådan skrev vi da: ”Da bog- og litteraturfestivalen St. Bogdag på Hald blev startet i 2003 var der ca. 3½ litteratur-festivaler i Danmark. Nu, i 2015, er der mindst 18 andre. Det vil således ikke være forkert at sige, at det uopfyldte behov for litterære arrangementer ikke er så stort nu i 2015, som det var i 2003. Det gælder både for publikum og forfattere.

[…] Efter i et par år at have afholdt St. Bogdag i en synligt svækket version (og det var ikke kun vejrets skyld), har vi valgt, at sige, at St. Bogdag ikke findes længere”.

Når vi nu lørdag den 20. maj 2017 holder ”Bøger på Hald” er det ikke et forsøg på at genoplive St. Bogdag på Hald. Men vi kan jo stadig fejre at den trykte bog findes og kan skifte hænder på et bogloppemarked. Og så i Hovedbygningen både holde åbent hus med café og have en temadag sætte fokus på selvudgivere.

Læs mere her: www.haldhovedgaard.dk/boegerpaahald.


"Oversættere kom til Hald!"
10-04-2017


Billedet er fra dengang Oversætterne kuppede Hald (jf. www.haldhovedgaard.dk/udvalgte.asp?id=51)

Sådan stod der i Danske Forfatterforenings medlemsblad "Forfatteren" en gang i 1998. Og så var (Forfatter- og) Oversættercentret på Hald sådan set i gang.

Siden har oversætterne været at finde som legatopholdsgæster blandt forfattere og illustratorer, men også gennem flere år i deres egen ”oversætteruge” i Hovedbygningen i uge 44, hvor de har kunnet nyde godt af hinandens selskab og udveksle oversættererfaring.


Nu gælder det igen.

Oversætterne har fået en sommeruge, der som udgangspunkt er helt deres egen, og i uge 23 (5.-12. juni 2017) er der "Oversætteruge" i Hovedbygningen. Alle etablerede oversættere, som opfylder de almindelige ansøgningskriterier kan være med.

Der søges via det alm. ansøgningsskema, der linkes til her: www.haldhovedgaard.dk/ansogning.

Ansøgningerne behandles i den rækkefølge, de indkommer.


Hald-skrevne bøger - og nogle tal.
14-11-2016Forfattere (og oversættere og illustratorer) søger til Hald Hovedgaard/Det Danske Forfatter- og Oversættercenter for at arbejde. I Hovedbygningen er der åbent for forfattere (m.fl.) ca. halvdelen af året i fire halv-faste perioder (se www.haldhovedgaard.dk/perioder); Smedehuset og Kapellet, der er selvstændige små huse (ca. 70 kvm), er åbne for ansøgere til arbejdsrefugium året rundt.

Arbejdsrefugieophold på Hald Hovedgaard er oftest af 1-2 ugers varighed. I 2015 blev det til mere end 200 arbejdsrefugiophold med en gennemsnitslængde på godt 10 dage.

Frugten af forfatternes (m.fl.) arbejde på Hald Hovedgaard er i sidste ende deres bøger. Når bøgerne udkommer, skal de - som ”Hald-skrevne bøger” - pligtafleveres til Hald Hovedgaard, hvor de får en plads i skabet i Pejsestuen. I 2015 kunne vi således sætte 63 nye bøger på plads i skabet med Hald-skrevne bøger.

Når man står med en bog, kan man ikke altid se, om den er Hald-skrevet; der stilles ingen krav om, at det skal angives i bogen, at bogen bl.a. er blevet til ifm. et arbejdsrefugieophold på Hald Hovedgaard. Men ofte skriver forfatterne (m.fl.) det af sig selv, og det er jo dejligt.

Man kan til enhver tid se listen over Hald-skrevene bøger online her: www.haldhovedgaard.dk/haldskrevet, og i et særligt album på Hald Hovedgaards facebookside kan man løbende følge de Halvskrevne bøger efterhånden, som de tikker ind: Haldskrevne bøger 2016. Indtil videre i 2016 er det ikke mindre end 73 stk.


Viborg Snapsting og Hald
14-06-2016Viborg Snapsting var fra gammel tid et af de vigtigste markeder i Danmark, og frem til begyndelsen af 1800-tallet var det af afgørende betydning for kapital- og ejendomshandel for hele Jylland.

Hald Hovedgaards (mange) ejere har altid orienteret sig ift. Viborg, og Viborg snapsting har sikkert også betydet noget for folkene på Hald. Frederik Schinkel, den gale herremand, der i 1789 byggede det nuværende Hald, ejede en adelsgård i Viborg ikke langt fra Gammeltorv, hvor snapstingsboderne var opstillet. Mon ikke den gode Schinkel var at finde i sin adelsgård i de dage, Viborg summede af snapsting?

Nu er Viborg snapsting blevet genopfundet.

Det vil sige: inspireret af det store folkemøde med gøgl, musik, boder mm., der også var en del af det årlige snapsting, holder Viborg i midsommerugen (uge 25) byfest under navnet ”snapsting”: www.snapsting.dk.

Og Hald, folkene fra Hald, er atter med. Inspireret af at der i snapstingsdagene 1790’erne blev afholdt mindst fem kaffeklubber og kultursaloner, drager Hald til byen og holder tirsdag den 21. juni to litterære saloner, Salon H. (for H.A.L.D.) i Kongens kammer i Gråbrødre Kloster: læs mere om arrangementet her: www.haldhovedgaard.dk/detsker


19-05-2016Kom og vær med til at holde gang i Danmarks største bogloppemarked en dejlig lørdag i maj!

Bogsælgere (amatører eller professionelle) kan gratis sælge ud af nye eller brugte bøger på plænen nord for hovedbygningen på Hald Hovedgaard.

Har du kun et par kasser bøger med, kan du reservere en plads (ca. 1 m) ved det lange fællesbord, som er opstillet: skriv til mail@haldhovedgaard.dk og book en plads fra 10-13 og/eller 13-16.

Opstilling af pavilloner, telte, trailere eller borde sker i øvrigt efter først-til-mølle-princippet, og det er ikke muligt at reservere plads på forhånd; der er plads nok, og der skal nok blive plads til alle.

I Hovedbygning er der åbent hus kl. 10-16 og salg af kaffe/te og kage, samt sandwiches og drikkevarer.

Dagen sluttes af med SALON H* (for Hald), en litterære salon med forfatterne Peter Adolphsen og Niels Lyngsø, der starter kl. 15.

Følg begivenheden på facebook: www.facebook.com/events/888528211245471/

* SALON H gennemføres med støtte fra Statens Kunstfonds Forfattercentrum-ordning.


Danske skønlitterære
forfattere søges
26-04-2016


I juni løber Det Danske Forfatter- og Oversættercenters internationale sommerrefugium, H.A.L.D.2016 [Housing Authors & Literature, Denmark] af stablen på Hald Hovedgaard.

De fire udenlandske forfattere, som i år kommer fra England, Grækenland, Indien og USA, er blevet udvalgte. Se dem her.

Men danske skønlitterære forfattere med 2 udgivelser bag sig også kan være med.

I skrivende stund stadig plads til danske forfattere i de tre perioder, som H.A.L:D. 2016 er delt op i, nemlig 1.-13. juni 2016, 13.-20. juni 2016 og 20.-27. juni 2016.

Der kan godt søges om deltagelse i mere end en periode.

Link til ansøgningsskemaet findes her: www.haldhovedgaard.dk/hald/dk.

Ansøgningerne behandles i den rækkefølge, de indgår.

Og tøv ikke, pladserne kunne hurtigt ryge: under overskriften "Writer's Colony" byder vi jo på både fællesmiddage og udflugter til Vesterhavet og Viborg.

Under alle omstændigheder er H.A.L.D. [Housing Authors & Literature, Denmark] på Hald Hovedgaard noget ganske særligt.

PS: billedet er fra 1962, hvor Hald Hovedgaard var internationalt studentercenter.


H.A.L.D. 2016
[Housing Authors & Literature, Denmark]
22-03-2016


Til ansøgningsfristen pr. 21. februar 2016 havde vi modtaget ikke mindre end 80 ansøgninger til H.A.L.D. 2016, Det Danske Forfatter- og Oversættercenters international sommerprogram for skønlitterære forfattere.

Der var ansøgninger fra forfattere fra følgende lande: Argentina, Armenien, Australia, Belgien, Belize, Brasilien, Burundi, Cameroun, Canada, Egypten, England, filippinerne, Finland, Grækenland, Holland, Indien, Israel, Jamaica, Letland, Makedonien, Malaysia, Mexico, Nigeria, Polen, Portugal, Rumænien, Rusland, Singapore, Slovenien, Spanien, Sydafrika, Syrien, Thailand, Tjekkiet, Tyrkiet, Ukraine, Ungarn og USA . Så det var ikke nogen nem opgave at udvælge kun fire forfattere.

Her er de fire udvalgte forfattere:

Fiona Shaw (f. 1964) fra England

Amanda Michalopoulou (f. 1966) fra Grækenland

Jac Jemc (b. 1983) fra USA

Salil Desai (f. 1969) fra Indien

Den 1. juni flytter de ind på Hald Hovedgaard og kan se frem til en lille måned i selskab med danske skønlitterære forfattere. Vi glæder os til at møde dem.

Læs mere om de udvalgte forfattere her: www.haldhovedgaard.dk/en


Forfatterkoloni
12-01-2016


Et af ordet ”koloni”s mange betydninger er (jf. Den Danske Ordbog) ”et sted hvor en gruppe mennesker har slået sig ned eller opholder sig”. ”Feriekoloni” eller endda ”svagbørnskoloni” er måske blandt de første associationer til den betydning. Ordet ”Kunstnerkoloni” (billedet ovenfor er fra den skandinaviske kunstnerkoloni i Rom ca. 1860) følger nok derefter – tænk også på Skagen og kunstnerkolonien der i den sidste fjerdedel af det 19. århundrede.

I de perioder, hvor 8-10 forfattere, oversættere eller illustratorer bor og arbejder på Hald Hovedgaard, kunne man uden at gøre vold på begrebet godt kalde den gamle jyske herregård for ”forfatterkoloni”.

Det Danske Forfatter- og Oversættercenters internationale sommerprogram H.A.L.D. 2016 [Housing Authors & Literature, Denmark], som med støttet fra Kulturstyrelsens generelle midler gennemføres i juni 2016, har i år fået undertitlen ”Writer’s Colony”. Undertitlen skal ikke kun vise, at et internationalt sommerprogram, hvor fire udenlandske skønlitterære forfattere i små fire uger bor og arbejder side om side med 6-8 danske skønlitterære forfattere (4 af gangen) på Hald Hovedgaard, er en forfatterkoloni. Det er også en indikering af, at der i H.A.L.D. 2016 vil blive gjort en særlig indsats for netop at fremhæve og- dyrke forfatterkolonikvaliteterne i sommerens internationale forfattermøde.

Det internationale ”Call for applications” er nu slået op og kan ses her: www.haldhovedgaard.dk/call

Danske skønlitterære forfattere, som er interesseret i at søge om deltagelse i H.A.L.D. 2016, må i første omgang ruste sig med tålmodighed; ansøgningsfrist og –vilkår slås først op senere.


De fem Halder - Nu er det alvor
25-11-2015

Nu 8 måneder efter, at det forlød at en donation på 50 millioner kroner fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal til De fem Halder-projektet var på plads, er gruppen bag projektet klar til, at tage de første store skridt: udskrivelsen af projektkonkurrencen, som skal bringe de gode fremtidssikrede formidlingsidéer på banen.

Sådan her skriver parterne bag projektet - Naturstyrelsen, Kulturstyrelsen, Viborg Kommune og Foreningen ”De fem Halder” - i deres pressemeddelelse om konkurrencen:

Med konkurrencen søger konsortiet overbevisende forslag til, hvordan sporene efter Halds 800-årige historie kan gøres tydelige i samspil med landskabet og knyttes sammen til en landskabsarkitektonisk helhed og en fortælling, der taler stærkt til et bredt nutidigt publikum. Konkurrencen begynder i januar og er for de firmaer, der efter ansøgning bliver udvalgt til at deltage. Projektets økonomiske ramme er på 37 mio. kr.

A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond til almene Formaal gav i foråret 2015 i alt 50 mio. kr. til det samlede projekt for De fem Hald’er, som også rummer nye udgravninger og arkæologiske undersøgelser.

I første omgang ser konsortiet frem til, at firmaer med kompetencer inden for landskabsarkitektur, bevaring og formidling melder deres interesse for konkurrencen. Fem teams bliver valgt ud, og skal give deres bud på, hvordan området skal formidles - ikke blot med skriftlig og visuel kommunikation, men også med en plan for, hvordan man kan levendegøre fortidsminderne i området. Konkurrencen finder sted i to runder. Vinderen vil være fundet i september, og knyttes derefter til realiseringen af det samlede projekt, så det kan stå færdigt i slutningen af 2019.

Interesserede kan læse konkurrenceprogrammet på: www.haldkonkurrence.dk

PS: Billedet forestiller frue på Hald, kunstmalerinde Marie Dorthea Krabbe (Født Boisen) på trappen i Hall'en omkring juletid ca. 1900. Juletræet står bag gelænderet.


Farvel til forfatterportalen.dk
01-09-2015

For mere end 4 siden udtænkte og iværksatte Hald Hovedgaard internetportalen forfatterportalen.dk, som et sted, hvor etablerede danske skønlitterære forfattere kunne oprette en personlig forfatterprofil, en slags mini-hjemmeside til præsentation af sig selv og, om end i begrænset omfang, deres bøger.

Ideen bag forfatterportalen.dk var, at forfatterne side om side med andre forfattere og andre forfatterportalprofiler være synlige på det store internet og via en arrangementskalender, som alle kunne tilføje bog- og litteraturarrangmenter til, opleve en vis synergieffekt mellem forfatterprofilerne.

Forfattere i Hald Hovedgaards netværk tog godt i mod ideen og da Region Midtjylland ydede økonomisk støttede til virkeliggørelsen af den ,kunne forfatterportalen.dk gå i luften i juni 2011.

En umiddelbar konkurrent til forfatterportalen.dk var fra første færd Facebook, som i 2011 allerede havde næsten hver anden dansker som bruger. Vi vidste godt, at det ville blive en hård konkurrence, men troede – lidt naivt forfatterportalen.dk ville kunne skabe sin egen lille niche og stå stærkt der. Sådan gik det desværre ikke.

Det, som facebook og andre succesfulde internet platforme vinder på, er deres dynamik, dvs. deres omskiftnings- og tilpasningsevne: forfatterportalen.dk har i sagens natur ikke haft ressourcer til at følge med her, og selv om vi – i vores naivitet – troede, at forfatterportalen.dk alligevel kunne skabe sig sin egen plads på internettet på baggrund af sit indhold, har vi måtte sande, at det ikke er gået sådan.

Så frem for at have en, endda inden for egen ramme, utidssvarende og utilfredsstillende internetportal liggende på internettet, har vi valgt at lukke forfatterportalen.dk ned.

Tak til alle I forfattere, der lige som os selv troede på ideen og var med til at virkeliggøre den – så længe det varede.

H.A.L.D. 2015
[Housing Authors & Literature, Denmark]
01-06-2015

Frem mod ansøgningsfristen pr. 1. maj 2015 modtog vi ansøgninger til Det Danske Forfatter- og Oversættercenters international sommerprogram for skønlitterære forfattere fra lande som Argentina, Australien, Canada, Kroatien, Ungarn, Indien, Italien, Letland, New Zealand, Nigeria, Palæstina, Filippinerne, Rusland, Singapore, Slovenien, Sydafrika, Tyrkiet og USA.

Det var ikke nogen nem opgave kun at udvælge fire forfattere, men disse fire forfattere var dem vi valgte:

 • Dénes Krusovszky (f. 1982) fra Ungarn
 • Giovanni Agnoloni (f. 1976) fra Italien
 • Karen Jennings (f. 1982) fra Sydafrika,
 • Victoria Cáceres (f. 1968) fra Argentina.

Den 20. juli ankommer de til Hald og kan se frem til fire fine uger i selskab med danske skønlitterære forfattere. Vi glæder os til at møde dem.

Læs mere om de udvalgte forfattere her: www.haldhovedgaard.dk/en


Mere bureaukrati på Hald, nu
20-03-2015

Den større søgning til arbejdshold i både Hovedbygningen, Kapellet og Smedehuset har nu, efter en 14-15 år, gjort det nødvendigt at sætte ansøgningsproceduren lidt mere i system.

Til det har vi på god bureaukratisk facon lavet et ansøgningsskema, som ansøgere til Det Danske Forfatter- og Oversættercenter skal udfylde hver gang, der søges om arbejdsophold.

Skemaet hentes her på hjemmesiden i både en pdf- og en wordversion.

Pdf-versionen kan findes her, mens word-versionen kan hentes her

Med ansøgningsskemaet følger et hjælpeark, som det godt kan betale sig at læse, inden man udfylder ansøgningen.

Det udfyldte ansøgningsskema vedhæftes sammen med den øvrige dokumentation (hvilken angives på ansøgningsskemaet) en e-mail og sendes som tidligere til mail@haldhovedgaard.dk.

Ellers er alt ved det gamle.


Flyttemeddelelse
15-01-2015


St. Bogdag på Hald holder flyttedag.

Siden 2003 har bog- og litteraturfestivalen St. Bogdag på Hald været afholdt inde og (mest) ude på Hald Hovedgaard en lørdag først i august.

Det er gået godt alle år, men nogle år har det været noget af en vejrmæssig udfordring, at gennemføre et (hovedsagligt) udendørsarrangement på sådan en augustlørdag. Nogle gange (mindst 3) er afviklingen af St. Bogdag så at sige druknet i augusttropisk styrtregn, og det har ikke været sjovt.

Nu er vi dykket ned i de meteorologiske statistikker for 2003-2014 og der set, at den gennemsnitlige mængde af regn på en lørdag i begyndelsen af august har været 3 gange større end på en tilsvarende lørdag i slutningen af maj. Den slags falder vi for på Hald. At gennemsnittet af maksimumtemperaturer på tidlige augustlørdage har været lidt højere end tilsvarende for sene majlørdage, ser vi stort på, mens det faktum, at det gennemsnitlige antal solskinstimer kun var halvt så stort på de bemeldte augustlørdage i sammenligning med majlørdagene, er vand på vores mølle.

Konklusionen er entydig: i 2015 flytter vi St. Bogdag på Hald fra begyndelsen af august til slutningen af maj.

I 2015 afholdes St. Bogdag på Hald således lørdag den 30. maj kl. 10-17.

Der er andre fordele end det vejrmæssige ved at flytte St. Bogdag fra august til maj. Bl.a. vil planlægningsfasen op til St. Bogdag ikke ligge midt i sommerferien, ligesom St. Bogdag i maj ikke længere vil falde sammen med andre store lokalt baserede kultur- og sportsarrangementer.

PS: vi er ikke uvidende om, at der i det litterære miljø arbejdes på at holde en stor litterær prisgallafest i København fredag den 29. maj 2015, men sådan er det bare. Der er ikke mange lørdage i slutningen af maj at tage af; nu blev det denne.

Haldt af hvert
21-08-2014

Det er kendt, at Hald Hovedgaard huser Det Danske Forfatter- og Oversættercenter, og at forfattere (m.fl.) således kan søge til og bo og arbejde på den gamle herregård. Mindre kendt er det måske, at Hald Hovedgaard også har kursusfaciliteter, som kursusarrangører af alle slags kan leje sig ind i.

I praksis holdes refugievirksomheden og kursusvirksomheden skarpt adskilt. Når forfatterne er på arbejdsophold på Hald, viser vi én side af Halds gæstfrihed. Forfatterne søger til Hald for at få arbejdsro og mulighed for fuldstændigt uforstyrret at koncentrere sig om at skrive. Halds gæstfrihed går da indad og søger for at intet forstyrrer roen, bl.a. ved at sørge for at andre gæster, slet ikke kursusgæster, lukkes ikke ind i huset.

Den anden side af gæstfriheden møder man i de perioder, hvor kursusfaciliteterne er åbne. Her lukker vi hele huset op for kursusgrupper med op til ca. 30 overnattende gæster (eller 40 dagkursusgæster). Kogekonen laver dejligt mad, mens gæsterne uforstyrret arbejder, undervises eller diskuterer i Foredragssalen. Til frokost eller aften står maden klar lige til at indtage i de højloftede stuer. Bedre rammer for kursusaktiviteter får man næsten ikke.

Fordelingen mellem refugieperioder og kursusperioder er pt. 50/50. Hvordan de enkelte perioder fordeler sig, kan ses ved enten at klikke på ”kursus og besøg” i menuen ovenfor eller ved at gå direkte til oversigten over refugieperioder her: www.haldhovedgaard.dk/perioder.

Bryllupper og andre private fester kan det desværre ikke lade sig gøre at holde på Hald.


Forfattere fra Kina, Kroatien,
Ungarn og USA til H.A.L.D. (og Hald)
07-05-2014Pr. 1. april 2014, der var deadline for ansøgning til H.A.L.D. 2014 [Housing Authors & Literature, Denmark], Det Danske Forfatter- og Oversættercenters internationale sommerprogram for skønlitterære Forfattere, var der indkommet ikke mindre en 48 ansøgninger fra forfattere i Argentina, Australien, Bosnien, Canada, Frankrig, Grækenland, Indien, Israel, Italien, Jamaica, Kina, Kroatien, Malaysia, Nigeria, Portugal, Serbien, Slovenien, Somalia, Spanien, UK, Ukraine, Ungarn, USA og Vietnam.

Niveauet blandt de ansøgende forfattere var højt, og det var ikke nemt at udvælge kun fire forfattere til at komme til Hald Hovedgaard i fire uger juli og august; valget faldt på forfattere fra Kina, Kroatien, USA og Ungarn.

De fire udvalgte forfattere er præsenterede ganske kort herunder. Yderligere informationer findes på deres respektive hjemmesider.

András Maros (f. 1971) er en ungarsk forfatter. Efter hans første bog, novellesamlingen Puff (2001), har han udgivet to novellesamlinger og en roman. András har også skrevet skuespil, filmmanuskripter og mere end 250 tekster til litterære tidsskrifter, aviser og magasiner. Hans seneste bog Semmi negyven (2013) er en slags selvbiografisk "tennis memoirer". András Maros bor i Budapest med sin familie.

www.andrasmaros.com

Jennifer Haigh (f. 1968) er en amerikansk forfatter. Efter debut-romanen Mrs. Kimble (2003) som vandt ”The PEN/ Hemingway Award”, fulgte tre romaner, hvor af en indbragte hende ”The PEN/L.L. Winship Award. Jennifers kortprosa er bl.a. blevet publiceret i The Atlantic, Granta og The Best American Short Stories 2012. Hendes seneste bog er novellesamlingen News from Heaven (2013). Jennifer Haigh bor i Boston.

www.jennifer-haigh.com

 

Sun Wei (f. 1973) er en kinesisk forfatter. Hendes første bog, eventyrsamlingen《故事云》(Engl. “Story cloud”), udkom i 1992 og blev fulgt af romaner, “novelletter”, eventyr og essays i såvel bøger som tidsskrifter. Wei vandt i 2013 “Chinese Writers’ Erdos Prize for Literature” for krimien 《瓶中人》 (Engl. “Person in a Bottle”) (2013). Hendes seneste bog er novellesamlingen 未金系列季》 (Engl. “Sun on Riches: A Comedy Series - The Rich in China”) (2010). Sun Wei bor i Shanghai.

www.sunweiwriter.com

 

Sanja Lovrenčić (f. 1961) er en kroatisk forfatter og oversætter. Efter hendes første digtsamling Insula dulcamara (1987) fulgte en række bøger; romaner, novelle- og digtsamlinger og børnebøger.  Romanen Maritnove strune (2008), som blev udgivet både på kroatisk og på tysk (Martins Saiten), vandt SteiermärkischesparkassesLiterary Prize”. Hendes seneste bog er romanen Ardura fra 2012. Sanja Lovrencic bor i Zagreb.

www.sanja-lovrencic.com

På Hald Hovedgaard, hvor der er plads til 8 forfattere i Hovedbygningen, får de fire udenlandske forfattere løbende selskab af en række danske skønlitterære forfattere, som er på Hald i en eller to uger. Umiddelbart inden forfatternes hjemrejse medvirker de på bog- og litteraturfestivalen St. Bogdag på Hald, som afholdes lørdag den 9. august 2014. 

Se også: www.haldhovedgaard.dk/Hald

Yderligere info fås hos undertegnede.

 


Dansk-kinesisk
samarbejde på Hald
01-04-2014


NB: sidste nyt står nederst på siden!


En henvendelse fra officiel kinesisk side til Hald Hovedgaard er måske ved at blive starten på et spændende og givende dansk-kinesisk kultursamarbejde.

Kineserne har meldt sig som potentiel samarbejdspartner med og - ikke mindst – sponsor af Det Danske Forfatter- og Oversættercenter på Hald Hovedgaard. Selv om økonomien på Hald Hovedgaard med den flotte offentlige støtte fra Viborg Kommune og Kulturministeriet ikke umiddelbart ikke skranter, er evt. støtte fra kinesisk side meget velkommen. – En sådan støtte vil kunne komme de danske forfattere til gavn, når de er på Hald, fortæller centerleder Peter Q. Rannes, der slet ikke er overrasket over den kinesiske henvendelse.

- For en del år siden bragte den danske forfatter Peter Laugesen nogle kinesiske digtere og forfattere med til Hald Hovedgaard, og her blev det klart, at Hald-området med Hald sø, Dollerup bakker og Stanghede, ser fuldstændig ud som det landskab, man finder i klassisk kinesisk litteratur, fortæller centerlederen videre. - Den slags landskaber er nu helt væk i Kina, og derfor er det logisk for dem at søge til Hald.

I første omgang har kineserne sendt Hald et stort flag, så det kan klarlægges, hvordan det kinesiske røde flag passer til den gamle herregårds røde mursten. Det er meningen, at det kinesiske flag skal vaje over Hald, når der er kinesiske forfattere på Hald og ifm. kinesiske flagdage, f.eks. Mao Zedongs fødselsdag den 26. december.

Det kinesiske udspil indeholder en række forslag:

 • at centret skrifter navn til ”Det Kinesisk-danske Forfatter- og Oversættercenter”
 • at de kinesiske ordbøger i Halds kommende bibliotek får en mere fremtrædende plads end blandt andre ”fjerne” ordbøger (under 89.961 i folkebibliotekernes opstilling)
 • at en fremtidig genudgivelse af Halds kogebog Forfatternes køkken får et maleri af forårsruller på forsiden i stedet for maleriet af sardindåsen
 • at de udvalgte udenlandske forfattere i H.A.L.D. 2014, sommerens internationale forfattermøde på Hald (se evt. www.haldhovedgaard.dk/Hald), som netop har ansøgningsfrist i dag, den 1. april, alle bliver kinesere.

Centerleder Peter Q. Rannes afviser fuldstændigt, at centret kan skifte navn til ”Det Kinesisk-danske Forfatter- og Oversættercenter. - I så fald må det blive det ”Det Dansk-kinesiske Forfatter- og Oversættercenter”, siger han. – Men det med ordbøgerne skal vi nok finde ud af, og mon ikke også det kan komme til at gå sådan, at alle sommerens udenlandske forfattergæster bliver kinesere. Der er allerede mindst 4 gode kinesiske ansøgere i feltet, og tager man et ekstra kig på deres ansøgninger, kunne de godt vise sig, at være de bedst egnede.

Under alle omstændigheder fastlægges den fremtidige dansk-kinesiske aftale vedr. Hald den 20. maj 2014 ifm. et bestyrelsesmøde på Hald.


APRILSNAR!


25-02-2014


For nu sjette gang inviterer Det Danske Forfatter- og Oversættercenter til internationalt sommerrefugium for skønlitterære forfattere på Hald Hovedgaard.

H.A.L.D. 2014 [Housing Authors & Literature, Denmark] finder sted på Hald Hovedgaard i perioden fra 14. juli til den 11. august 2014.

Foruden fire udenlandske skønlitterære forfattere, som vælges efter ansøgning pr. 1. april 2014, er der plads til et antal danske skønlitterære forfattere, som ligeledes udvælges efter ansøgning.

Er du forfatter, som har udgivet mindst to skønlitterære bøger*, og kunne du tænke dig i sommer at få to ugers skriveophold i inspirerende internationalt selskab på Hald Hovedgaard ved Viborg, skal du inden den 15. april 2014 sende en ansøgning til Hald Hovedgaard.

Læs på mere på www.haldhovedgaard.dk/HALD/dk, hvor det også fremgår, hvad en ansøgning skal indeholde.

* udgivet på forlag, som er redaktionelt uafhængigt af ansøgeren.


Fem mand, en motorsav,
en bunke håndværktøj
og en gryde chili con carne
03-02-2014


Hovedbygningen på Hald Hovedgaard, som rummer Det Danske Forfatter- og Oversættercenter, er jo det femte af fem Halder. Forfattere (m.fl.), som bevilges arbejdsophold på Hald Hovedgaard, benytter flittigt områdets natur - sø, skov, hedem åbne marker - men kan også i samme ombæring trampe hen over en række kulturhistoriske seværdigher.

Den mest synlige af seværdigherne er Hald Ruin, også kaldet det trejde Hald eller Friis' Hald. Og nu er Hald Ruin, som er resterne efter et større middelalderligt borganlæg på en landtange ud i Hald Sø, blevet endnu mere synlig.

Foreningen De fem Halder (jf. www.defemhalder.dk), som arbejder for, at Hald-områdets kulturhistoriske værdier skal formidles bedre og bredere, har på en historisk arbejdsdag lørdag den 1. februar 2014 taget sagen i egen hånd og har fællet det høje ellekrat (nogle ville sige at der var tale om en veritabel elleskov).


Før-og-efter-billedet herover viser, hvad fem mand, en motorsav, en bunke håndværktøj og en gryde chili con carne kan udrette på fire timer.

Timbila Writers’ Village
– et nyt forfatterrefugium i Sydafrika.
06-12-2013


Fra en dansk forfattergæst, der hele fem gange inden for de sidste tre år har gjort brug af Det Danske Forfatter- og oversættercenters faciliteter på Hald Hovedgaard, har en god nyhed nået Hald Hovedgaard: de gode kræfter, der i årevis har arbejdet på at etablere et forfatterrefugium i Sydafrika”, er nået så langt, at man fredag den 6. december 2013 fejrer den officielle åbning af Timbila Writers’ Village.

Hvis man på første hånd ved, hvad det kan betyde for en forfatter at kunne søge til og i en periode bo et særligt sted, hvor alt man gør handler om den forfattergerning, man har valgt (eller som har valgt en), så ved man også, hvor vigtigt et sådant center er. Man ved, hvad arbejdsro og muligheden for at dykke fuldstændigt uforstyrret ned i sit stof og sin skriven, betyder. Man ved, hvad det betyder, når man en gang i mellem ser op fra sit eget tekstarbejde, at de mennesker, man er omgivet af ved, hvad det vil sige at være forfatter. Man ved, at man er fri for at skulle forklare, hvorfor man hellere vil skrive end alt muligt andet.

Foruden at tilbyde forfattere arbejdsophold vil Timbila Writers’ Village virke som center for lokale, nationale og internationale forfattere, idet man planlægger at holde litterære seminarer, forfatter-skole, oplæsningsarrangementer og meget mere.

Centret ligger i nærheden af landsbyen Elim i den nordlige Limpopo-provins i Sydafrika, nær grænsen til Zimbabwe. Det er færdigbygget med midler fra forskellige institutioner, først og fremmest fra det Nationale Lotteri.

Her fra Hald Hovedgaard sender vi de allerbedste hilsner og ønsker for en strålende fremtid for det nye forfattercenter.

Timbila Writers’ Village har endnu ikke en hjemmeside, men interesserede kan i første omgang følge med her: https://www.facebook.com/groups/timbilawriters

Ikke bare ét, men fem Halder
19-09-2013


Vi plejer at sige, at der er fem Halder. Selvfølgelig er der det. Der er jo disse:

- forfatternes Hald, der giver arbejdsro til forfattere m.fl.

- kursuscentret Hald Hovedgaard, der ikke er som andre kursuscentre

- kulturarrangør Hald Hovedgaard, der bl.a. arrangerer St. Bogdag på Hald

- forlaget Hald Hovedgaard, der har udgivet Forfatternes køkken

- det historiske Hald med rødder tilbage til 12. hundrede tallet

Men faktisk er de fem Halder de historiske Halder, som alle har spillet en markant rolle i Danmarks historien:

1. Brattingborg – marskens Hald
Brattingborg er det første Hald - et dobbelt voldsted som er ca. 60 x 40 meter stort. Til denne borg knyttes navnet Ludvig Albertsen Eberstein (født før 1289–1328) øverstbefalende for kongens hær.

2. Niels Bugges Hald
Væbneren Niels Bugge (o. 1300–1359) bygger en stærk borg i sten, som kan modstå angreb fra kongen, Valdemar Atterdag, der mente, at jyderne var for magtfulde.

3. Bispens Hald
Den katolske Biskop Jørgen Friis (o. 1494-1547) bygger en borg på en lille ø i Hald Sø for at søge ly mod den protestantiske præst Hans Tausen. Reformationen sejrer i 1520 og Jørgen Friis bliver fængslet i sit eget fangetårn på Hald

4. Ryttergeneralens Hald
Af en stor herregård bygget i fransk stil af generalmajor Gregers Daa (1658–1712) er kun de to hvide havepavilloner tilbage i dag. Gregers Daa dør i et slag i Gadebusch i 1712 i Den Store Nordiske Krig, som rasede mellem Sverige og de fleste andre nordeuropæiske magter.

5. Krabbes Hald
Hald Hovedgård ejet af Frederik A. M. Krabbe (1808-1881) bliver stedet, hvor den sårede danske hær genopbygges med årlige øvelser efter det ydmygende nederlag i slaget ved Dybbøl. Godsets arving, Christopher Krabbe (1833-1913), spiller en stor rolle ved dannelsen af Det Forenede Venstre og bliver senere Folketingets formand. Hald Hovedgård huser bl.a. Det Danske Forfatter- og Oversættercenter.

De fem Halder har sin egen forening. Læs mere her: www.defemhalder.dk


Sommer på Hald
30-07-2013

Denne tid af året er også noget særligt på Hald.

Udenfor skifter det i dag mellem sol og byger med regn og enkle tordenskrald. Indenfor er der en 7-8 forfattere som enten sidder og skriver eller søger til køkkenet for at holde en fortjent pause og tilfredsstille en rumlende mave. Fire af de gæstende forfattere er (jf. www.haldhovedgaard.dk/en/part) udenlandske forfattere, så atmosfæren er international.

På kontorene præger både ferie og travlhed; de, der passede Hald Hovedgaard først på sæsonen, holder nu deres velfortjente ferie, mens de, der har holdt ferie, har travlt med at få det næstsidste på plads til St. Bogdag på Hald; det sidste klarer vi i næste uge.

St. Bogdag, Halds egen bog- og litteraturfestival, der afholdes lørdag den 10. august kl. 10-17, bliver som altid en dejlig dag. De mange "underentreprenører", som de tidligere mange år har været til at få den store dag til at lykkes, er også med i år. Nye er også kommet til og programmet tager form (www.storebogdag.dk/program).

Forfatteren Jussi Adler-Olsen holder årets St. Bogtale, og i Riddersalen sætter festivalen i festivalen, 'Det tegner godt" fokus på tegneserier og grafiske romaner. Alt er godt.


Hald,
nu kun for lyrikere
08-04-2013Det Danske Forfatter- og Oversættercenter inviterer i samarbejde med

Dansk Forfatterforening, Lyrikgruppen, og Danske skønlitterære Forfattere

til refugieuge for lyrikere den 3.- 10. juni 2013

Refugieugen for lyrikere er som andre refugieperioder på Hald, dog med den forskel, at kun lyrikere kan søge om at være med, og at Hald Hovedgaard og de to medarrangerende forfatterforeninger er vært ved en fælles middag og et fagligt/socialt program torsdag aften.

De otte pladser tildeles efter først-til-mølle-princippet, dog således, at der vil blive tilstræbt en ligelig fordeling af pladserne mellem medlemmer af de to forfatterforeninger.

I øvrigt; kig en ekstra gang i kalenderen, inden du søger, og se om det nu også kan lade sig gøre at tage til Hald i den pågældende uge – der har tidligere været urimeligt mange afbud i tilsvarende tema-uger.

Ansøgninger om ophold på Hald i lyrikugen (se evt. her, hvad ansøgningen skal indeholde: www.haldhovedgaard.dk/ansogning) sendes til Hald Hovedgaard, gerne pr. e-mail pqr@haldhovedgaard.dk.

Spørgsmål besvares på 86 63 84 10


"En lykke kommer sjældent alene"

28-01-2013

Så nu, hvor Halds kogebog Forfatternes Køkken er blevet flot modtaget i en anmeldelse i Politiken, er det på tide at afsløre, at det i sidste uge endeligt faldt på plads, at to private fonde har givet støtte til etableringen af Tårnbiblioteket på Hald.

Det nyeste budget fra Halds arkitekt viser, at finansieringsbehovet er på omkring en mio. kr., og sammen med de ca. 30.000 kr. salget af Folkeaktier indtil videre har indbragt, er dette beløb med fondsstøtten nu nået.

Anders Brøndums Velgørende Fond, som er hjemmehørende i Viborg, har i december 2012 bidraget med 130.000 kr. til gennemførelsen af projektets første, store fase, nemlig forstærkningen af etageadskillelsen. Og nu her i januar 2013 er det kommet endeligt på plads, at Sportgoodsfonden, en velgørende fond, der støtter demokrati og kultur, med et beløb på 864.000 kr. bidrager til den følgende og sidste fase.

Selv om vi stort set er i mål med finansieringen af Tårnbiblioteket på Hald – et brandovervågningssystem mm. er uden for budgetterne – er det ikke for sent at investere i Tårnet på Hald og købe en folkeaktier; trappen op til Tårnet skal også have en tur, så alle støttekroner skal nok få ben at gå på.

Købet af Folkeaktier er også meget mere end økonomisk støtte; det er også en synlig opbakning som ses af andre, f.eks. af de to private fonde, som efter avisomtalen af folkeaktierne henvendte sig til Hald Hovedgaard med ønske om støtte projektet.

Tak til de, der allerede har købt en folkeaktie, og tak til de to fonde for den flotte støtte.

Nu har vi sat arkitekter og ingeniører i gang.

22-11-2012

Efter nærmest at have været tabu i et par år, tør vi atter igen nævne Halds længe ventede kogebog. Nu er den nemlig på trapperne.

I løbet af et par uger får vi bogen leveret fra bogbinderen.

Bogen er skrevet af Halds kogekone m.m., Gitte Rannes og har fået titlen ”Forfatternes køkken”, mens dens undertitel er ”Opskrifter fra det litterære folkekøkken – og andre gode retter fra Hald Hovedgaard”.

Bogen, der indeholder omkring 100 opskrifter på retter, som har det tilfældes at de alle er lavet i køkkenet på Hald, bliver præsenteret i Riddersalen på Hald søndag den 9. december 2012 kl. 15. Alle er velkomne.

Forfatter Lene Kaaberbøl og forfatter, næstformand i Hald bestyrelse, Knud Steffen Nielsen, der begge har optrådt i det litterære folkekøkken, vil give bogen et par ord med på vejen.

Bogens forfatter vil også være til stede.

Forfatternes køkken kommer til at koste kr. 200,-(inkl. B-porto i DK) og kan bestilles (og forudbestilles!) via joan@haldhovedgaard.dk.


Hald Hovedgaard på aktier
26-07-2012Det er sluppet ud i nyhederne. Hald sælger ud. For at endeligt at få gang i finansieringen af drømmen om at indrette et mageløst bibliotek i Tårnet på Hald (jf. "Nu er det slut med at drømme" og "Halds højeste ønske"), udsteder vi – i første omgang – 1000 folkeaktier til støtte til Tårnet på Hald.

Aktierne har en pålydende på bare 100 kr. så alle skulle kunne være med. Det er også i orden at købe flere aktier. Folkeaktierne er i disse dage i trykken på det enestående trykkeri Vingaards Officin (www.vingaards-officin.dk) her i Viborg, hvor trykkere og typegrafer af den helt gamle skole har sat og klargjort bly og klicher til trykningen af de nummererede 1000 ark. Den folkeaktie, som er klar til salg om et par uger ifm. St. Bogdag på Hald (www.storebogdag.dk), er således ikke bare et stykke papir, der viser at køberen har givet sit bidrag til at vi kan få hul på drømmen om et Tårnbibliotek; den er også et stykke klassiske bogtrykkunst, som ikke får mellem hænderne hverdag.

Folkeaktien kan efter St. Bogdag købes ved henvendelse til Hald Hovedgaard


Blessing, Dace,
Janhavi og Thorsten
30-04-2012


Blandt ca. 50 ansøgninger til H.A.L.D. 2012 [Housing Authors & Literature, Denmark] er der nu udvalgt fire spændende udenlandske forfattere:

Blessing Musariri (f. 1973) fra Harare, Zimbabwe

Dace Ruksane (f. 1969) fra Riga, Letland

Janhavi Acharekar (f. 1973) fra Mumbai, Indien

Thorsten Nesch (f. 1968) fra Leverkusen, Tyskland

De fire forfattere ankommer til Hald Hovedgaard mandag den 16. juli 2012 og skal i fire uger bo og arbejde på Hald som almindelige refugiegæster. Under vejs får de selskab af danske skønlitterære forfattere, som tilsvarende søger ro, inspiration og kollegial samvær på Det Danske Forfatter- og Oversættercenter.

Danske skønlitterære forfattere, som har mod på og lyst til at være del af et hovedsagligt uformelt internationalt forfattermøde, kan pr. 15. maj 2012, søge om at være med. Læs yderligere her www.haldhovedgaard.dk/i-call-2012.asp.

De fire udenlandske forfattere er præsenteret her: www.haldhovedgaard.dk/en/part.


Nu er det slut med at drømme
28-03-2012


Sidste år ved denne tid blev Halds drøm om et mageløst tårnbibliotek atter luftet: www.haldhovedgaard.dk/udvalgte.asp?id=46. Den gang var der - i teorien - stadig håb mht. at en stor privat fond ville falde for ideen og støtte projektet. Senere blev det indset, at drømmen om et fysisk biblioteksrum med virkelige, trykte bøger vist ikke var en del af tidsånden (i alt fald tidsånden hos de store fonde), og selv om det kan virke resignerende, var konklusionen: når de store ikke vil være med, må de små klarer det selv.

Det er således vores plan senere på året at sætte en fundraising-kampagne i gang. Kampagnen skal involvere hele Halds bagland - det litterære og det lokale. Vi deler Tårnprojektet op i flere etaper og går efter at skaffe penge til en etape af gangen.

Mens vi lægger an til at skrue kampagnen sammen, har vi dog sat første etape i gang. Murermester Mossøe er sendt i Tårnet med et brækjern og rydder skillevæggene ned, så det ikke kun er os selv der kan se det store potentielt flotte biblioteksrum for os.

Man kan følge med hele første etape via denne facebook-side: www.facebook.com/TaarnetPaaHald


Børne- og ungdomsforfattere
- kom til Hald!
21-03-2012


Den første sommerrefugieuge på Hald Hovedgaard har før været reserveret til en særlig faggruppe af "forfattere".

I 2010 var det således oversætterne, der eksklusivt indtog Hald Hovedgaards 8 arbejdsværelser i denne første sommerrefugieuge. I 2011 var det fagbogsforfattere, der fik glæde af den fine juni uge.

Nu i 2012 er turen kommet til forfattere til børne- og ungdomsbøger (BU-forfattere)

Hald Hovedgaard (Det Danske Forfatter- og Oversættercenter) og BU-gruppen under Dansk Forfatterforening inviterer således til en særlig fag-refugieuge for forfattere til bøger for børn og unge på Hald Hovedgaard.

Denne særlige BU-uge er uge 23 (mandag den 4.-11. juni 2012) og følgende gælder da:

 • Ugen er som andre, almindelige refugieuger på Hald med den ene forskel, at kun forfattere til bøger for børn og unge bor og arbejder på Hald i den uge
 • Forfattere, der ønsker at være med, skal på sædvanligvis søge om ophold jf. www.haldhovedgaard.dk/ansogning
 • Pladserne tildeles efter først-til-mølle-princippet – ansøgninger sendes til Hald (mail@haldhovedgaard.dk)
 • Også BU-ere uden for Dansk Forfatterforening kan søge om at være med
 • Hald vil være vært ved en fælles middag, f.eks. torsdag aften.
 • BU-gruppen under Dansk Forfatterforening arbejder på at have ”repræsentant” med på arbejdsophold i den pågældende uge.

Vel mødt.

Status den 23. marts 2012: alle pladser er tildelt BU-forfattere.


Sommeren er ikke fjern
03-02-2012


Mens sne og vinterfrostgrader, som vi vist kun ser dem her i det centrale Jylland, omslutter den gamle herregård, kræver almindelig fremadskuende planlægning, at der i disse dage skal tænkes på sommeren på Hald.

Det er Det Danske Forfatter- og Oversættercenters internationale sommerprogram H.A.L.D. 2012 [Housing Authors & Literature, Denmark], der tænkes på her. Kunststyrelsens støtteprogram DIVA har i år – og lighed med 2009, 2010 og 2011 - gjort det muligt, at fire udenlandske forfattere kan inviteres til Hald for at nyde fire sommeruger i selskab med et par håndfulde danske forfattere.

Det engelsksprogede opslag ”Call for applications” er fra i dag af tilgængeligt på den engelske del af Halds hjemmeside her: www.haldhovedgaard.dk/call. Ansøgningsfristen for de udenlandske forfattere er 1. april 2012; de danske forfattere har helt til den 15. maj 2012.


Tak for i år!
22-12-2011


Nu kan julefreden sænke sig over Hald. Året er gået, og der er nu tid til både at se tilbage og frem.

Næsten et par hundrede forfattere, oversættere og illustratorer er, inden året rinder ud i næste uge, nået forbi Hald på arbejdsophold i 2011.

I bogskabet i Pejsestuen, hvor de pligtafleverede og såkaldte Haldskrevne-bøger stilles op, er hen ved nye 60 2011-udgivelser kommet til i årets løb. Og det er ikke sikkert, at vi har fået dem alle med.

Hald kan vist godt være tilfreds med det år, der nu er ved være gået. Mon ikke også de mange der har haft kontakt til Hald i løbet af året er godt tilfredse?

Det nye år er lige om hjørnet. Nye og gamle drømme står klar. Det bliver også godt.

Oversættere ”kupper” Hald
02-11-2011


Hald Hovedgaard er åben for flere slags litterære gæster; forfattere, oversættere og illustratorer. Den første gruppe er flittig til at benytte Halds kombination af skrivero og vedkommende forstyrrelser, de to andre kommer her i mere beskedent omfang.

Netop af den grund var uge 23 i 2010 i samarbejde med Dansk Oversætterforbund (www.d-o-f.dk) reserveret oversættere, og 8 styks af slagsen boede og arbejdede på Hald i denne uge.

Nogle oversættere ville her i efteråret gerne gentage successen og efterlyste endnu en ”oversætteruge”. En sådan var ikke lige til at putte i kalenderen, så der var ikke andet at gøre, end at opfordre dem til at hanke op i hinanden og søge til Hald.

Sådan gik det til, at der nu i uge 44 er hele seks oversættere på Hald.

På billedet ovenfor ses (bagerst fra venstre) Søren, Thue, Morten, Bente, Camilla, Kirsten, Bente, Toni og Camilla. Oversætterne er nemme at kende, det er dem, der ser mest skumle ud: de sidder nemlig alle og oversætter krimier/thrillere!

Hald på hovedet
12-08-2011

Der er to slags hverdage på Hald. Den mere hektiske hverdag, der er præget af kursusgæster og klargøring af huset og madlavning og salg af øl og vand og vin og printerkopier mm. Sådan er det i fire perioder om året jf. www.haldhovedgaard.dk/kursus.

Også er der de mere stille refugieperioder, hvor otte forfattere, oversættere og illustratorer bor og arbejder på Hald. Refugiegæsterne laver selv mad, så i disse perioder lister Halds personale mere stille rundt og skal først og fremmest sørge for at huset og dets faciliteter virker og er i orden. Det er de perioder, der ligger ind mellem kursusperioderne jf. www.haldhovedgaard.dk/perioder

Men en gang om året bliver Halds to slags hverdage vendt helt rundt, og intet er som det plejer. Det er når vi laver St. Bogdag på Hald og det gør vi i disse dage. Så kig på www.storebogdag.dk eller kom og vær med.

Forfatterportalen.dk - en idé realiseret
09-06-2011

Ideen om at lave en decideret forfatterportal, hvor etablerede danske forfattere selv kunne stå for at redigerede deres side med bl.a. beskrivelse, bogtitler og arrangementer, er nogle år gammel, og selv om den tidligt fik økonomisk støtte af Region Midtjylland, har den været nogle år undervejs. Men nu er den så godt som færdig.

Så må vi se om en forfatterportal med bl.a. en litterære almanak, en levende aktivitetskalender og en forfatterresursedatabase er noget for – i første omgang – forfatterne og – siden – deres læsere.

Nysgerrige - forfattere og læsere - kan i alt fald kigge med her: www.forfatterportalen.dk

International
sommer på Hald
27-04-2011

[øverst fra venstre: Adam Zdrodowski, John Haskell, Brian Chikwava og Chika Unigwe]

30 udenlandske skønlitterære forfattere fra lande som Belgien, England, Estland, Ghana, Nigeria, Polen, Portugal, Serbien, Slovenien, Thailand, Tyskland, Uganda, USA og Zimbabwe havde til ansøgningsfristen 1. april 2011søgt om at medvirke i Det Danske Forfatter- og Oversættercenters internationale sommerrefugieprogram H.A.L.D. [Housing Authors & Literature, Denmark].

Af disse er fire udvalgte til at besøge Hald i sommer:
Fra Polen deltager Adam Zdrodowski (f. 1979), der har fået udgivet 2 digtsamlinger, har oversat bl.a. Gertrude Stein, Charles Bernstein og William S. Burroughs til polsk og på dansk er tilgængelig i Ny polsk poesi: 10 polske digtere (Arena 2010).

Fra Zimbabwe/England kommer Brian Chikwava (f. 1972), der i 2009 udgav romanen Harare North og for tiden underviser i creative writing på City University i London, hvor han bor.

Fra Belgien kommer nigerianskfødte Chika Unigwe (f. 1974), hvis anden roman On Black Sisters’ Street (2009) er udgivet på tysk, hollandsk, italiensk og ungarsk og for nylig udkommet i USA, også.

John Haskell (f. 1960) er fra USA, forfatter til tre prosaværker, senest romanen Out of My Skin (2009), og er i øvrigt repræsenteret med en tekst i tidsskriftet Banana Split 25 (2005).

De fire udenlandske forfattere får i forbindelse med deres ophold på Hald 8-10 danske forfattere som deres "naboer".

De danske forfattere udvælges efter ansøgning pr. 30. maj 2011.

Danske ansøgere kan læse mere www.haldhovedgaard.dk/HALD

Forfatternes eneste forpligtelse udover at arbejde med deres medbragte individuelle skriveprojekter er at være åbne over for den grænseoverskridende litteraturudveksling, som et sådan internationalt litteraturmøde byder på.

H.A.L.D. 2011 [Housing Authors & Literature, Denmark] gennemføres med støtte fra Kunstrådets DIVA.program.


Halds højeste ønske
23-02-2011


På Hald har vi længe ønsket at indrette et unikt Tårnbibliotek.

Allerede i 2004 tegnede og udarbejdede kgl. Bygningsinspektør, arkitekt Niels Vium et enestående ”Forslag til indretning af bibliotek i Tårnet på Hald Hovedgaard”.

Når man ser indretningsforslaget (følg evt. linket nedenfor) og tænker på, at mezzanin-etagen over Riddersalen på Hald bare står ubenyttet hen kan man ikke undgå at tænke: ”sådan et bibliotek skal Hald bare have, det kan der ikke være nogen tvivl om”.

Indretningen af biblioteket i Tårnet er anslået til koste omkr. 1,7 mio. kr., så det er ikke umuligt mange penge, der skal skaffes. Men alligevel flere end Det Danske Forfatter- og Oversættercenter selv kan mønstre.

Vi har søgt flere private fonde, men endnu uden held. Og det er der måske en grund til. Vi er nemlig så småt ved at indse, at et projekt som Tårnbiblioteket på Hald for udenforstående (som private fonde jo er) nok ikke er så selvfølgeligt og indlysende, som det er for os andre, for forfatterne, som besøger Hald og for andre aktører i den litterære verden. Så måske skal det gribes an på en helt anden måde.

De tålmodige (eller dem med et bredt bredbånd) kan se indretningsforslaget her: www.haldhovedgaard.dk/taarnet/indretningsforslag.pdf


Ild i pejsen i Pejsestuen på Hald
30-11-2010


Da pejsen i Pejsestuen på Hald ikke lader sig betjene af hvem-som-helst, er her nogle minutters pejseoplevelse fra Hald til at varme sig ved på en kold dag som i dag.


Spøger det på Hald?
17-11-2010


På gamle herregårde som Hald hedder det sig næsten altid at det spøger. Nederst på en seddel, hvor salige K.E. Hermann, leder af Forlaget Arena (1953-1980) og leder af Hald Hovedgaard (1975-1980), opremsede de fem Hald'ers ejere gennem 8 århundreder, havde K.E. dog skrevet "Der spøges ikke på Hald".

Når forfattere oa. bor på Hald, sker det ikke sjældent, at en eller anden en aftenstund tager fat på emnet: spørger det mon på Hald? I sådanne sammenhænge kommer historien om spøgelset "Marianne Hansdatter", som Halds gode nabo, naturvejleder Jens Frydendal, har med i bogen Niels Bugges sidste rejse (2006), gerne op. En historie om en lille ansigtsløs pige er vist også flere gange dukket op ved sådanne lejligheder og har forstyrret manges nattesøvn.

Iflg. Bertram & Oldrups bog Hald Hovedgaards historie - sted for sted (2006), som kan købes her, er det på værelse 12, at Halds mest energiske spøgelse holder til. Forfatteren Pablo Llambias var den første til at gøre opmærksom på, at noget var på færde her (lyt evt. her), men også andre sand- og ædruelige forfattere har - meget mod både deres vilje og overbevisning - fået uforklarlige oplevelser med hjem fra Hald.

Nu sidst har ghosthunting.dk være på spøgelsesjagt på Hald Hovedgaard. Fandt de mon noget?

Døm selv her.

Polaroider på Hald - igen!
18-10-2010

For et ½ års tid siden tog vi det sidste gammeldags polaroid-portræt på Hald. En 9 år gammel tradition syntes at være nået til sin afslutning (se alle tidligere polaroid-portrætter her: www.haldhovedgaard.dk/polaroid).

Det hæderkronede amerikanske Polaroid firma havde besluttet, at de gammeldags polaroider, som blev opfundet i 1947, skulle erstattes af noget nyt og moderne. Resultat blev, at produktionen af de almindelige polaroid-film blev standset i sommeren 2008.

På Hald tøvede vi lidt med at tage springet til Polaroidernes afløser Zink- zero ink billederne, da det var uklart om det vil komme til at kunne matche de gamle polaroider. Men nu er vi hoppe på vognen og har fået et Polaroid Zink kamera og kan fortsætte, hvor vi slap. Og selvom Zink-billederne ikke er så store som polaroiderne og der ikke er nogen hvid kant at skrive på – vi sætte selv en på billederne, som til gengæld er selvklæbende – så er der sket forbedringer: vi har nu med et digitalkamera med indbygget printer at gøre. Det betyder bl.a. at den fotograferede kan kontrollere sit billede inden det printes. Det sparer nogen for en del ærgrelser.

Fem gange Hald = det hele
06-09-2010


Som det måtte være bekendt, har Hald ligget hele fem steder.

 • "Brattingsborg" eller "Valdemars skanse", et voldsted, hvor der fra 1200-tallet lå en borg af castrum-curia-typen
 • Den navnkundige jyske ridder Niels Bugges Hald, som fra midten af 1300-tallet lå på banken over for Niels Bugges Kro
 • Viborg-bispen Jørgen Friis' Hald, der i slutningen af 1520erne skulle modstå protestantismen indtrængen, og som nu ligger tilbage som en malerisk ruin
 • Gregers Dås Hald, der i 1703 byggedes i den stadigt eksisterende barokhave, og hvoraf kun de to hvidkalkede "Orangerier" står tilbage
 • Det nuværende Hald, herremanden Schinkels store portbygning fra 1780erne, der selv skulle blive hovedbygning

Nu skal den fantastiske historie om de fem hald'er synliggøres, både på nettet og virkeligheden og til det er der oprettet en forening for "De Fem Halder" (www.defemhalder.dk).


Max Pinlig på Hald
27-07-2010


Asta Film og instruktør Lotte Svendsen optager fra tirsdag den 27. juli til torsdag den 19. august 2010 filmen "Max Pinlig på højtskole". I filmen, der kommer til at hedde "Max Pinlig på højskole", spiller Hald Hovedgaard en central rolle som ... højskolen!

Filmoptagelserne. som både kommer til at foregå inde og ude, ligger hen over bog- og litteraturfestivalen St. Bogdag på Hald (www.storebogdag.dk), som vi afholder lørdag den 7. august 2010, og det har vi besluttet at få det bedste ud af det sammenfald.

Således er det aftalt at instruktør Lotte Svendsen og både Max (Samuel Heller-Seiffert) og hans pinlige mor (Mette Horn) er med på St. Bogdag og vil fortælle om filmen og de nye pinlige episoder, den måtte byde på.

Endvidere vil det på St. Bogdag være muligt nærmest at gå rundt i filmsettet: bl.a. er spejlbassinet i parken ved Hald til lejligheden omdannet til en rigtigt swimmingpool - nb: udspring forbudt, da bassinet stadig kun er 40 cm dybt!

Når Halds web cam (nederst til venstre her under) virker, kan man følge lidt med i, hvad der sker i parken.

Hvis Asta film får brug for flere statister vil det komme til at fremgår her: www.haldhovedgaard.dk/max

www.maxpinlig.dk

www.astafilm.dk


H.A.L.D. 2010 - [Housing Authors & Literature, Denmark]
11-03-2010

De fire udenlandske forfattere til sommerens internationale forfatter-residency-program på Hald Hovedgaard er nu blevet udvalgt.

Blandt ansøgere fra Canada, Italien, Moldova, Serbien, Slovenien, Storbritannien, Tyskland, Uganda og USA er fire udenlandske forfattere nu udvalgt til at skulle tilbringe fire uger (12. juni - 9. august) side om side med danske kollegaer på Det Danske Forfatter- og Oversættercenter på Hald Hovedgaard uden for Viborg.

De fire udenlandske forfattere synes at være et spændende internationalt forfatterhold.

Romanforfatter Fiona Maazel fra New York i USA er 2008 udvalgt som en af ”5 under 35” af The National Book Foundation. Forfatter Jackee Budesta Batanda fra Kampala i Uganda blev i 2003 kåret som regional vinder af “Commonwealth Short Story Competition”. Jacob Wren fra Quebec i Canada er både forfatter og ”maker of eccentric performances”. Forfatter Tiziana Colusso fra Italien er ved siden af sit forfatterskab redaktør af et internationalt nettidsskrift.

De fire udenlandske forfattere får på Hald i to omgange fire danske forfattere som naboer.

De danske forfattere udvælges efter ansøgning pr. 15. april 2010.


Danske ansøgere kan læse mere her

På sædvanlig Hald-facon får hver af forfatterne deres eget sove-/arbejdsværelse i Hald Hovedgaards hovedbygning, men deles om husets fællesrum herunder herregårdskøkkenet, hvor de selv står for madlavningen.

Forfatternes eneste forpligtelse udover at arbejde med deres medbragte individuelle skriveprojekter er at være åbne over for den grænseoverskridende litteraturudveksling, som et sådan internationalt litteraturmøde byder på. Og så skal de selvfølgelig være med på Hald Hovedgaards bog- og litteraturfestival St. Bogdag på Hald lørdag den 7. august 2010.

H.A.L.D. 2010 [Housing Authors & Literature, Denmark] gennemføres med støtte fra Kunstrådets DIVA.program.

Læs mere om de fire udenlandsk forfattere her.


Oversættere kom til Hald!
23-02-2010

Det Danske Forfatter- og Oversættercenter
og DOF indbyder til Oversætteruge på Hald.

Fra og med 2010 vil den første uge i sommerrefugieperioden være forbeholdt særlige grupper af litterære gæster på arbejdsophold. Således vil de otte pladser i Hovedbygningen på Hald i uge 22 (mandag 31. maj – mandag 7. juni) 2010 eksklusivt være reserveret til oversættere, både medlemmer af DOF (Dansk Oversætterforbund) og andre.

Almindeligvis ses netop kombinationen af forskellige slags litterære gæster på Hald – forfattere, oversættere og illustratorer – som en af kvaliteterne ved et arbejdsophold på Hald. Men det nye tiltag vil vise, at arbejdsophold blandt lutter ligesindede også har en særlig værdi, og sætte fokus på, at netop denne særlige litterære gruppe – i 2010 altså oversætterne – også er en naturlig del af hele Halds litterære bagland.

Ansøgningsproceduren er som ved almindelige arbejdsophold. Pladserne tildeles efter først-til- mølle-princippet til litterære oversættere fra fremmedsprog til dansk.

Ole Meyer, der har sat Dantes ”Den guddommelige komedie” på danske vers, vil torsdag eftermiddag den 3.6. holde et oplæg om en lang række oversættelser af værket: sin egen, sine forgængeres, norske, svenske, engelske, tyske og franske, undervejs krydret med små og aktiverende opgaver til deltagerne.

Der følger to forpligtelser med tildelingen af et arbejdsophold: en kort rapport (1-2 A4-side), som beskriver opholdet, hvad der er arbejdet med, og hvad opholdet har betydet, og en bog til Halds bogskab, når resultatet af arbejdet på Hald udkommer.

Det Danske Forfatter- og Oversættercenter vil være vært ved en fælles middag efter foredraget torsdag, men derudover står man selv for sin forplejning på Hald.

Ansøgning sendes, gerne pr. e-mail, til Hald Hovedgaard


UPDATE: Alle pladser i oversætterugen er pr. 1. maj 2010 optaget.

Hald og facebook, igen
05-02-2010


Hald er da på facebook to steder.

En såkaldt fangruppe ”Hald Hovedgaard”, som er åben for alle, der er interesseret i fra tid til anden gerne at høre nyt fra Hald, og ikke vil gå glip af at høre om kommende offentlige arrangementer på Hald Hovedgaard. Denne gruppe erstatter en St. Bogdag-gruppe og en Litterær Folkekøkken-gruppe på Facebook.

Hald Hovedgaard fangruppen er her.

Den anden gruppe, Hald Hovedgaard – refugiegæster, er en lukket gruppe, som gæster, der har været eller står for at skulle på arbejdsophold på Hald Hovedgaard, kan søge om at blive medlem af. Her kan gæster og tidligere gæster trække på hinandens erfaringer. ”Har købmanden i Hald Ege frisk pasta?” og ”Hvad er koden til printer i Niels Bugges Gamle Webcafé?” er spørgsmål man kunne forstille sig komme op her. I den lukkede gruppe vil Hald-gæster også finde opslag om udenlandske refugie-tilbud og lign.

Hald Hovedgaard –refugiegæster er her.

Vi ses på Hald,! Nå, ja og på facebook.


23-12-2009


Mandelgave-venlige Midtjyske Fortællinger
01-12-2009

For et år siden udkom antologien Midtjyske Fortællinger (Hald Hovedgaard, 2008) - en samling af midtjyske historier, som Region Midtjylland og en række ”regionale” skønlitterære forfattere bidrog til.

I antologien medvirkede disse fine forfattere: Peter Boe, Nis Boesdal, Lene Rikke Bresson, Trisse Gejl, Niels Hav, Lone Hørslev, Hans Otto Jørgensen, Oscar K, Niels Krause-Kjær, Anita Lillevang, Svend Åge Madsen, Henning Mortensen, Erwin Neutzsky-Wulff, Rasmus Nikolajsen, Dorthe Nors, Inge Pedersen, Thomas Qvortrup, Vagn Remme, Mikkel Wallentin og Søren Würtz.

Bogen fik en del pressedækning (se www.midtjyskefortællinger.dk) og har fundet mange læsere ikke bare i Midtjylland, men i hele landet.

Midtjyske Fortællinger fås nu (fra 1. december 2009) til en mandelgavevenlig pris af kr. 98,- (tidl. kr. 199,-) og kan bestilles på Hald Hovedgaard eller hos boghandleren.

Læs mere om bogen og dens forfattere på www.midtjyskefortællinger.dk, hvor der også er uddrag fra bogens tekster.


KLASSIKER, KAFFE & KAGE
19-11-2009

Det må være slut med et tavst litteraturpublikum på Hald. Nu skal der diskuteres! Vi starter med at se på Martin A. Hansens Løgneren med nye øjne.

Holder de danske litterære klassikere? Det spørgsmål vil en ny række litteraturaftener på Hald Hovedgaard prøve at få svar på. Efter at have afholdt 25 litterære folkekøkkener på Hald de seneste 6 år, er det på tide, at læserne kommer til orde. Til de litterære folkekøkkener har der ikke været tradition for at publikum deltog aktivt (ud over at tygge). Men det skal være slut nu.

For at læserne kan få munden på gled, afholdes der torsdag den 26. november 2009 kl. 19.30 for første gang arrangementet ”Klassiker, kaffe & Kage” på Hald Hovedgaard.

Der er tale om en næsten klassisk diskussionsaften åben for alle, der vil være med til at (gen-)læse en af den danske litteraturs klassikere. Og som vil være med til at diskutere klassikeren og dens klassikerstatus med andre engagerede læsere.

Denne første gang er det 100 års fødselaren Martin A. Hansens Løgneren, som er på programmet.

Bogen om den fiktive ø "Sandø", hvor den midaldrende degn Johannes Vig gennem sin mere eller mindre troværdige dagbog iagttager øens befolkning og - ikke mindst - sig selv, regnes som Martin A. Hansens hovedværk. Med næsten 400.000 trykte eksemplarer er Løgneren også at regne som et anerkendt hovedværk i dansk litteratur.

En litteraturforsker (Lektor Jørn Erslev Andersen, Århus Universitet), som netop ikke er specialist i Martin A. Hansens Løgneren (der skal jo friske øjne på sagen), lægger med et indlæg op til diskus-sion blandt de deltagende læsere, der både tæller mange enkelte læsere og hele læsegrupper.

Aftenen afsluttes med en afstemning blandt publikum, om hvorvidt aftenens bog stadig er en klassiker. Men det er også meningen, at det skal høre med til litteraturaftenens faste form, at forfatteren altid får det sidste ord.

Det er spændende at se om publikum møder op med den samme diskussionsiver, som de seneste år har præget de mange læseklubber og -kredse rundt omkring i landet.


25 ekstraordinære måltider
05-11-2009Det Litterære Folkekøkken på Hald fejrer sølvbryllup.

Når forfatteren Martin Glaz Serup torsdag den 12. november 2009 møder et videbegærligt og sultent publikum i Havestuen på Hald Hovedgaard, er det 25 gang der afholdes litterært folkekøkken på Hald.

Det allerførste litterære folkekøkken på Hald blev afholdt en torsdag i februar 2003, hvor forfatteren Rasmus Heiberg havde sammensat og tilberedt en tre-retters menu. I Halds Havestue ventede dengang ca. 30 publikummer spændt på både maden, ordene og det nye koncept, som aftenen skulle byde på. ”Jeg har aldrig haft et bedre publikum”, sagde Rasmus Heiberg bagefter. Siden fulgte flere folkekøkkener årligt, de seneste år to om året.

De litterære folkekøkkenværter – foruden forfattere også en oversætter og en illustrator - har deltaget med forskelligt engagement i madlavningen. Enkelte har stået for hele menuen selv – som Oscar K., der egenhændig tilberedte 16 tapas-retter til mere end 50 personer - mens nogle få har lagt hele ansvaret i hænderne på Halds kogekone Gitte.

Men alle 24 gange har aftenen fulgt den rytme, som blev fastlagt allerede første gang. En kort introduktion evt. oplæsning efterfølges af en forret. Herefter skiftes der hen over hovedret og dessert mellem åndeligt og faste føde. Der sluttes af med kaffe inden kl. 21.

Det startede som en tosset idé. Efter en stor nordisk oplæsningsfiasko på biblioteket i Viborg – der var 8 nordiske digtere og kun 4 publikummer – havde vi næsten opgivet at arrangere oplæsning og forfattermøder på Hald. Men i en slags trods ville vi finde på noget, som publikum havde lyst til at komme til, uden at man behøvede at engagere de allermest kendte forfattere. Og så går man aldrig helt fejl af at servere noget mad.

Det er muligt, at inspirationen kom fra nu afdøde Viborg-forfatter Peter Seeberg, som i mange år havde sin gang på Hald, og som var kendt for sin særlige, næsten poetiske, glæde ved mad og madlavning.

Det er i alt fald en kendsgerning, at Det Litterære Folkekøkken på Hald har været et tilløbsstykke fra starten af, og at der ofte har været udsolgt til arrangementerne optil en måned i forvejen.

Således er der også – desværre – udsolgt til det 25. litterære folkekøkken med Martin Glaz Serup.

Men der er håb forude. På Hald fortsættes folkekøkken-traditionen i det nye år, og der er også forlydender om, at en folkekøkkenkogebog er under vejs.

Her er listen over alle folkekøkkerne: www.haldhovedgaard.dk/folke


Septembers Hald
09-09-2009

Kogekone Gitte (tv) og Halds Anne-Mette


Sommeren - og med den sommerrefugiegæster, internationale H.A.L.D-gæster og St. Bogdag – er ved at være ovre på Hald.

August på Hald bød på en del kursustravlhed. Og september er ikke anderledes.

Nu i sidste uge Forfatterskolen rejste hjem fra deres 5-dages RUS-tur på Hald. I morgen står kogekone Gitte og Anne-Mette klar med formiddagskaffe & ostemad, frokost, eftermiddagskaffe & kage, samt middag til et par og tyve kursister. Mindst fire store kursusgrupper er på vej til Hald i den resterende del af september.

Kursuscenterdelen på Hald sender en del gæster gennem huset i løbet af de fire årlige kursusperioder og giver da en del ekstraarbejde til Gitte og Anne-Mette, der står for at holde huset klar, lave mad, rede senge og servicere kursusgrupperne på andre måder. Men kurserne bidrager også til Halds økonomi, og er en god måde at holde huset og os selv i gang.

Kurserne er også en god kontaktflade, som er med til at holde Halds netværk aktivt og levende. Endelige giver kursusfaciliteterne Hald mulighed for at lave arrangementer, hvor der indgår forplejning og evt. overnatning. Havde Hald ikke en kogekone som Gitte og en "hushjælp" som Anne-Mette og et aktivt køkken, havde Hald ikke haft det litterære folkekøkken. Uf, sikke en tanke.

I det fjerne er oktober, så kommer forfattergæsterne tilbage. Der er allerede helt fyldt op. Men det er en helt anden historie.


Hald og St. Bogdag
31-07-2009

Mens de udenlandske H.A.L.D-forfattere passer den hverdag, der har været deres i nu tre uger, har vi andre Hald-folk travlt med noget helt andet: St. Bogdag.

Lørdag den 8. august går det løs for syvende gang, og der er nok at gøre inden da. Først og fremmest skal vi have vinden til at lægge sig! Men der skal også laves og printes programmer og skilte og flyere og navne-konkurrencesedler og hvad ved jeg.

Græsset i Parken skal slåes, der skal stilles Cirkustelt op og indrettes børnebogssalon med et bjerg af bøger. Så skal der bages empanadas og brød til sandwich i caféen på St. Bogdag. Laden skal klargøres til at huse bogmarkedet der; det er bl.a. noget med at der skal trækkes strøm.

Jo, der er nok at gøre.

Vi ses. På St. Bogdag.

www.bogdag.dk


Udenlandske forfattere til H.A.L.D.
16-04-2009

De fire udenlandske forfattere, som skal deltage i Hald Hovedgaards nye internationale sommerrefugieprogram H.A.L.D. [Housing Authors & Literature, Denmark], er nu udvalgt.

Valget faldt på disse fire forfattere:
Ingrid Z. Aanestad, Norge (f. 1983), der har udgivet romanerne I dag er ein fin dag (2006) og Eg kjem med toget (2008), begge på Forlaget Oktober.
http://www.oktober.no/nor/forfattere/norske/aanestad_ingrid_z

Kyle Beachy, USA (f. 1978), der senest har udgivet romanen The Slide (2009), The Dial Press / Random House. Før det har han haft noveller i diverse antologier både i trykt og elektronisk form.
http://kylebeachy.com

Rui Herbon, Portugal (f. 1972), der har udgivet 4 romaner på forlaget Parceria A.M. Pereira, for hvilket han har modtaget en række priser. Den seneste roman er O romper das ondas fra 2009.
http://ruiherbon.blogspot.com
http://www.parceria.a.m.pereira.com/ruiherbon.html
http://pt.wikipedia.org/wiki/Rui_Herbon

Shadreck Chikoti, Malawi (f. 1979), der har udgivet 5 romaner samt tekster for børn. Den seneste roman Anthu ndi Anjetusa er fra 2004. Endvidere er han også forlægger, journalist og oversætter.
http://www.author-me.com/bio/shadreckbio.htm
http://www.author-me.com/fict07/baobab.html

De udenlandske forfattere skal bo og arbejde på Hald Hovedgaard fra den 13. juli 2009 og fire uger frem og deltager i bog- og litteraturfestivalen St. Bogdag på Hald lørdag den 8. august 2009.

På Hald får de udenlandske forfattere selskab af 4-8 danske forfattere. Hvem det bliver, er ikke afgjort endnu, da den danske ansøgningsfrist er blevet forlænget til den 1. maj 2009.

H.A.L.D-programmet er støtte af Kunstrådets DIVA (Danish International Visiting Artists Programme). http://www.kunst.dk/billedkunst/om-tilskud/soeg-tilskud/tilskud/diva

Læs mere om H.A.L.D-programmet her: http://www.haldhovedgaard.dk/HALD


Gengangere på Hald
11-03-2009

Ca. 120 arbejdsophold bliver det til Hald i løbet af et år. Men antallet af besøgende forfattere, oversættere og illustratorer er ikke helt så højt, da der er nogle gengangere iblandt.

Og som det nu er blevet slået fast et sted her på hjemmesiden, er gengangere meget velkomne på Hald.

Gæster, som har været her før, er jo med til at bære en særlig ”Hald-ånd” videre til nye gæster. Selvom arbejdsopholdene på Hald ligger i fire adskilte perioder, skal Hald-ånden da aldrig startes helt forfra. Der er (næsten) altid en ”genganger”, der kan være en slags katalysator for den.

For samtidig at sikre at flest mulig forfattere, oversættere og illustratorer får glæde af Halds faciliteter, er der opstillet den nye retningslinie, at den enkelte gæst almindeligvis højst kan besøge Hald 6 uger om året.

Samtidig er der åbnet op for, at udenlandske forfattere, som forstår og taler ’skandinavisk’ er velkomne på Hald på lige fod med danske forfattere, og at ansøgere, der ønsker at medbringe deres (småbørns-)familie til Hald, er særligt velkomne i Smedehuset i juni og juli.

7 intensive skrivedage
i godt internationalt selskab
24-02-2009

Eget værelse med skrivebord, kontorstol, seng og trådløst internet i herskabelige og atmosfærefyldte omgivelser. Udsigt til park og sø, til fredskov og Dollerup bakker.

Læg her til tre daglige måltider serveret på faste tidspunkter og indtaget i Spisestuen på Hald Hovedgaard. Mellem mundfuldene af kogekone Gittes gode mad er der mulighed for en spændende dialog - på engelsk eller tysk, som man helst vil det – med fire tyske forfattere.

Det er setuppet for Det Dansk-Tyske Forfattertræf, som Den Danske Ambassade i Berlin og Det Danske Forfatter- og Oversættercenter i samarbejdet med Literarische Colloquium Berlin afholder på Hald Hovedgaard den 18.-25. april 2009.

Fire danske skønlitterære forfattere kan være med. Ansøgningsfristen er 1. marts.

Læs yderligere her.


Happy New Year!
14-01-2009

2009 ser allerede lovende ud: 3 gratis månedsophold på tyske kunstner- og forfatterhuse, et dansk-tysk forfattertræf på Hald og H.A.L.D.

Det Danske Forfatter- og Oversættercenter er ikke uvant med at have udenlandske gæster. Især skandinaviske forfattere har tidligere fundet vej til Hald, men bl.a. også amerikanske, tyske, lettiske, litauiske, og italienske forfattere har gennem årene – og via forskellige refugieprogrammer og –projekter - været og skrevet på Hald.

Men 2009 ser ud til at blive noget ganske særligt for Hald i internationale henseender.

Nu først har Den Danske Ambassade i Berlin stillet tre gratis månedsophold for danske forfattere til rådighed på hhv. Künstlerhaus Lukas og Schloss Wiepersdorf. Det er Hald, der udvælger de tre danske forfattere blandt ansøgningerne. Læs mere her.

Næst er Den Danske Ambassade i Berlin og Det Danske Forfatter- og Oversættercenter i gang med at arrangere et ugelangt dansk-tysk forfattertræf på Hald Hovedgaard i april 2009. Det kan man læse meget mere om lige her.

Og endelig er vi snart klar til at annoncere H.A.L.D. (Housing Authors & Literature Denmark), Halds helt eget internationale sommerrefugieprogram, som lukker op for, at fire udenlandske forfattere kan indtage Hald i fire uger i juli/august. Og at en 4-6 danske forfattere kan komme og gøre dem selskab.

Ulve og jul på Hald
19-12-2008

”Afdøde Oberst Høegh-Guldberg*, der var en ivrig Jæger, har gjentagne Gange fortalt mig om sit Møde med det nævnte Dyr. Han var paa Hald, da Ulven gjorde sine ødelæggelser i Viborgegnen, og han tilligemed flere Andre drog engang ud til Hest for at fælde den. En Kronhjort, der var bleven stærkt saaret af et Skud, fandtes liggende halvopædt i Sneen, og tydelige Spor ligesom af en stor Hund gik til og fra Hjorten. Da man førte Hundene hen til disse Spor, ræddedes de og krøb ind imellem Hestene. Dagen efter udstillede man Jægerposter paa flere Steder, og imedens Høegh-Guldberg laa skjult, kom Ulven ham paa Skud; han ramte den vel, saa at der laa Haar i Sneen, men den undslap. Kort Tid efter blev den i Nærheden af Viborg dræbt ved Gift.”

Efter ” Ed. Erslev (1871): Om de glubende Dyrs Undergang i Nørrejylland” (med mange tak til Thomas Oldrup)

* Ejer af Hald Hovedgaard fra 1797 til 1808

PS: Glædelig Jul og Godt Nytår


Velkommen til
Halds nye hjemmeside
09-12-2008

Så blev det tid at få peppet Hald Hovedgaard – det Danske Forfatter- og Oversættercenters hjemmeside op.

Meget af stoffet på den ny www.haldhovedgaard.dk, er det samme som på den tidligere hjemmeside, men først og fremmest er formen blevet strammet op. Det skal til en gang imellem. Husk det!

Siden er stadig under udbygning, og der kan være links og andet, der ikke helt er på plads endnu. Men bær over med os - vi arbejder på sagen!

Er der et eller andet indlysende som du mangler på www.haldhovedgaard.dk så lad os det vide. Det kunne jo være, at vi er enige.

Vi ses. På Hald


Her bor forfatterne!
17-11-2008

19 midtjyske forfattere blev i sommer inviteret til at bidrage med en litterær tekst til en midtjysk antologi, som forfatter Lene Rikke Bresson har udtænkt, og som Region Midtjylland har finansieret.

Nu er bogen Midtjyske Fortællinger på gaden.

Bogen har bidrag af følgende forfattere:

 • Peter Boe
 • Nis Boesdal
 • Trisse Gejl
 • Niels Hav
 • Lone Hørslev
 • Hans Otto Jørgensen
 • Oscar K
 • Niels Krause-Kjær
 • Anita Lillevang
 • Svend Åge Madsen
 • Henning Mortensen
 • Erwin Neutzsky-Wulff
 • Rasmus Nikolajsen
 • Dorthe Nors
 • Inge Pedersen
 • Thomas Qvortrup
 • Vagn Remme
 • Mikkel Wallentin
 • Søren Würtz

Lene Rikke Bresson har skrevet en indledningen til antologien og en skønlitterær afslutningstekst.

Bogen kan købes via boghandleren eller ved henvendelse til Hald. Hovedgaard, som er bogens udgiver.

Læs evt. mere her: www.midtjyskefortællinger.dk


Hvor bor forfatterne?
18-08-2008

Hvor bor forfatterne, når de ikke er på Hald?
Mange forfattere bor selvfølgelig i København, hvor også de to forfatterforeninger holder til. Men at skønlitterære forfattere faktisk bor alle steder i rundt landet, burde egentlig ikke komme bag på nogen.

Forfattere er jo som andre mennesker, der bor der, hvor skæbnen, et job, en ægtefælles job eller noget helt andet har ført dem hen.

I litteraturen selv er det de seneste år blev særligt tydeligt at forfattere bor – eller kommer fra – bestemte steder. At Helle Helle - som Knud Romer - kommer fra og skriver om Lolland-Falster er ikke ukendt. Erling Jepsen har gjort Gram og resten af Sønderjylland berømt, som Jakob Ejrsbo gjorde Aalborg. Og nu sidst har Jens Smærup Sørensen sat den lille himmerlandske by Staun på landkortet.

To aktuelle projekter, som Hald Hovedgaard er involveret i, kobler også forfatterne med deres steder:

 • Den nys genopstående jyske forfattersammenslutning Jyllands Forfattere (www.jyllandsforfattere.dk) og
 • bogprojektet ”Fortæl Region Midt”, hvor 19 forfattere bidrager med en fortælling, som tager afsæt i en midtjysk lokalitet, der har særlig betydning for dem.

Til lykke til Hald!
03-04-2008

De såkaldte Haldskrevne bøger fylder godt på Hald.

Både i bogskabet, hvor nu langt mere end 200 af slagsen er at finde, og i vores hverdag, når landposten bringer os tykke kuverter med nye bøger. At få en Haldskrevet bog med posten, er et synligt tegn på, at Hald virker (læs også her).

Bøger skal læses, og er vi - og ikke mindst de Haldskrevne bøgers forfattere - heldige, bliver bøgerne anmeldt.

I en af dagens aviser (Dagbladet Information - torsdagstillægget "Bøger") er hele fire Haldskrevne bøger blevet anmeldt. Og hvad bedre er: anmeldt godt!

På side 8 får Dy Plambechs roman "Texas' rose" flotte ord med på vejen af Erik Skyum-Nielsen: http://www.information.dk/157218.

På side 9 er det (unge) Jonas Bruuns krimi "Morelli-metoden", der skrives vældig godt om: http://www.information.dk/157216.

Maja Lucas' prosabog "Min far kan lide fugle" får på side 11 et godt skudsmål: http://www.information.dk/157224.

Endelig bliver Lisbeth Nebelongs anden færø-roman "Færøblues" anmeldt godt på side 13: http://www.information.dk/157226

Sikke en dag!
Til lykke til Hald og især til lykke til forfatterne til de Haldskrevne bøger

Lange januar-dage på Hald
22-01-2008

Selvom dagens længde er tiltagende her i januar, er dagene endnu forholdsvis korte. Men ikke på Hald!

Nogle af otte skrivende gæster, som beboer den gamle herregård i denne tid, synes at være tidligt på benene og være klar ved tastaturet allerede, når solen sender sine første stråler ind over parken ved Hald.

Når den første person fra Halds personale møder ved 8-tiden, er der gerne en kaffebryggende gæst i køkkenet. Siden kommer flere dryssende og senere på formiddagen er alle i gang: det er tydeligt på de senest ankomne, at der er blevet skrevet til ud på de små timer.

Ind i mellem er der samværet, diskussionerne, evt. fælles madlavning og – som billedet ovenfor – indikerer mere (eller mindre) banale aktiviteter som oprydningen efter madlavningen i køkkenet.


Alle
vil
til
Hald
13-12-2007

Søgningen efter at komme på arbejdsophold på Hald i vinterperioden har i år været større end nogensinde før.

Når dørene på Hald slås op for gæsterne tredje juledag, er det med stort set fuldt hus. Og til forskel fra tidligere år, vil en 8-10 gæster kunne holde nytår sammen på Hald. Tidligere rykkede hoveddelen af gæsterne først ind på Hald, når ringen i ørerne fra de sidste kanonslagsbrag døde ud den 1. eller 2. januar.

Det giver sig selv at sommeren på Hald er skøn, men januardage på Hald er nu også noget særligt. Dagene er korte, men måske derfor mere intense. Nætterne er lange og mørke, og når ikke gæsterne samles om en gryderet i køkkenet, skriver og skriver de.

Der er endnu pladser på Hald fra den 28. januar og henover vinterferien. Februar er nu også dejlig. Måske kommer der sne. Husk skiene!

PS: Forfatteren Dorthe Nors på billedet herover drømmer sikkert også om at komme til Hald. Hun er nemlig slet ikke i køkkenet på Hald på billedet, men må nøjes med at sidde foran Halds ’køkkenvæg’ på BogForum i november og drømme.


Julestue på Hald Hovedgaard
05-12-2007

Den traditionelt kedelige julestue på Hald ’peppes’ i år op med en gratis gåtur i området omkring Hald.

Traditionen tro inviterer Det Danske Forfatter- og Oversættercenter til julestue på Hald Hovedgaard søndag den 9. december 2007 kl. 14-16.30.

Centerleder Peter Q. Rannes fortæller, at julestuen på Hald jo heller ikke i år byder på det helt store. I de julepyntede stuer på Hald kan julestuegæsterne sidde og nyde en fredelig stund nu her inden juletravlheden tager til. Der kan købes kaffe, te og gløgg.

Der vil også i år blive forsøgt tændt op i Pejsen i Pejsestuen.

– Vi husker nok, hvordan det gik for nogle år siden, fortæller Peter Q. Rannes. - Da ville skorstenen ikke, som vi og Pejsestuen blev helt fyldt med røg. Pejsestuen måtte lukkes helt af. Den julestue var altså ikke særlig kedelig.

I Herregårdskøkkenet er der også i år julebagning for børnene, mens man i den stearinlysoplyste Riddersal kan høre klassisk julemusik.

Som noget nyt opfordrer vi gæsterne til på egen hånd at gå en tur først.

I Laden ved Hald ligger vandretursfolderen fremme og så er det bare at vælge mellem de mange ture i Hald området. Man kan nu også nøjes med at gå en lille tur ned til den smukke Hald sø.

Folderen kan også hentes elektronisk via Fussingøs hjemmeside her: http://www.skovognatur.dk/Udgivelser/Vandretursfoldere/atilaa/hald.htm


Halds køkken
på BogForum
14-11-2007

Tidligere har Hald været repræsenteret på BogForum i København i form af en rullende stand med bøger, brochurer og postkort. I år udvider vi, ikke med en hel stand, ikke engang med en Hald stand, men med en tretimers gæsteoptræden lørdag eftermiddag på Dansk Forfatterforenings stand. Det er stand nr. 35.

For at vise Hald fra sin bedste side, har vi medbragt Halds blå køkkenbord, som vi på sædvanlig Haldvis kan mødes om. Eftermiddagens program ser sådan ud:

15.00 Centerleder Peter Q. Rannes: Hvad f..... laver de egentlig på Hald?

15.30 Oversætteren Allan Hilton Andersen fortæller om … Hald

15.45 Forfatteren Ditte Steensballe fortæller om … Hald

16.00 Forfattertræf – forfattere, oversættere og illustratorer, som i årenes løb har været på Hald, mødes rundt om Halds blå køkkenbord – Læsere er selvfølgelig også meget velkomne!

17.15 Forfatteren Dorthe Nors fortæller om … Hald

17.30 Illustratoren Flemming B. Jeppesen fortæller om … Hald

I øvrigt påtænker vi tilbyde (nye) forfattere, læsere og andre kan blive polaroidfotograferet med en Hald-forfatter (pris 25 kr,) ligesom der vil være mulighed for at købe udvalgte numre af Bogens Verden og bladre i den nye, flotte bog af Peter Laugesen: Digte på Hald (Hald Hovedgaard/Silkeborg Kunstmuseum, 2007)

Vi ses. I Halds køkken!


Digte på Hald
31-08-2007

Der er givetvis skrevet megen stor litteratur på Hald Hovedgaard.
Men med Peter Laugesens Digte på Hald, som udgives i morgen, bliver det næppe meget større.
I forbindelse med udsmykningen af Riddersalen på Hald har Laugesen ’skrevet’ 23 Hald-digte med tusch på store lærreder. Fire af de 2,7 m x 2,7 m store lærreder er udvalgt og permanent ophængt på Hald, mens de resterende fra lørdag den 1. september 2007 udstilles på Silkeborg Kunstmuseum (http://www.silkeborgkunstmuseum.dk).

I forbindelse med udstillingen er de store digte skaleret ned i 1:10, og Hald Hovedgaard og Silkeborg Kunstmuseum udgiver Peter Laugesen-digtsamlingen: Digte på Hald, som ud over fotos af de 23 lærreder indeholder en ’maskinskrevet’ version af teksterne, samt en kort efterskrift af Peter Laugesen.

Udsmykningen af Riddersalen på Hald er støttet af Statens Kunstfond, Det billedkunstneriske udvalg for kunst i det offentlige rum.

Udgivelsen af bogen er støttet af Nordea, Viborg

Bogen kan købes i Halds 'butik', et nyt fast feature på Hald Hovedgaards hjemmeside, som kan findes i menuen til venstre eller bare lige her.


Blog på Hald?
15-06-2007

Hald har ikke selv en blog (jo, man kunne mene at 'Vejret på Hald' er en slags blogg), men det har mange af forfatterne, oversætterne og illustratorerne, som kommer og arbejder på Hald.

For tiden bor den norske forfatter og oversættere Jørn Roeim på Hald, og det sætter sine spor i hans blogg Aroundbooks. I dag skriver han f.eks. sådan her:

Tanker på Hald.

Hvert år i august arrangeres Store Bogdag på Hald. Men på Hald er enhver dag en bogdag (større eller mindre).

Det ord(n)er sig på Hald.
Man skal ikke gøre noget halvvejs, men mange forfattere og oversættere har efterhånden god erfaring med at gøre ting Hald-vejs.

Se blogg'en i sin helhed http://www.aroundbooks.blogspot.com/


Writers' Retreat på Hald
23-05-2007

Først række: arrangør Peter Q. Rannes, Stacey D'Erasmo, Lis Vibeke Kristensen, Dy Plambeck og arrangør Martin Glaz Serup. Næste række: kogekone Gitte Rannes, Anselm Berrigan, Carsten René Nielsen, Mads Nygaard, Maja Lucas, Dinaw Mengestu, Sara Houghteling, arrangør Nathaniel Rich og David Ebershoff.

Writers’ Retreat med fem danske og fem amerikanske forfattere er i fuld gang.

Der er blevet sammensat et flot hold, alle er ankommet, har fået et værelse og er gået i gang med at arbejde. Til måltiderne mødes man, spiser og snakker sammen, inden alle søger tilbage til skriveriet.

Om aftenen samles man i Pejsestuen, og hver aften har to – en dansker og en amerikaner – læst op for de andre. Danskerne har - som en del af projektet - fået oversat nogle tekster eller tekstsider til amerikansk, så der er basis for at alles tekster og oplæsninger kan få nogle kommentarer med på vejen.

I det flotte maj-vejr har der også været lejlighed til en fælles sightseeing-tur til Viborg, nogle har svømmet i det kolde vand i Hald sø, og mange har jævnligt løbetøj og -sko fremme.

Søndag den 27. er retreatet slut og alle rejser hvert til sit. I kufferterne har de en uges intensivt arbejdede og et usædvanligt, internationalt litteraturmøde.

Inden da er der oplæsning i Riddersalen (torsdag den 24. maj), så publikum også kan få del i litteraturmødet.

Læs mere om writers retreat på Hald her


NY BESTYRELSE PÅ HALD
05-03-2007

Billedtekst: Fra venstre: Jan Thielke, Niels Brunse, Jacob Wisby, Flemming Madsen Poulsen, Knud Steffen Nielsen, Lars Munkøe, Annette Kløjgaard, Uffe Laursen og Gunnar Korsbæk.

På årets første møde i bestyrelsen for Det Danske Forfatter- og Oversættercenter på Hald Hovedgaard, afholdt den 1. marts 2007, er Halds nye bestyrelse blevet konstitueret.

Holdet, som de næste fire år står i spidsen for Det Danske Forfatter- og Oversættercenter, ser sådan ud: Formand for bestyrelsen er oversætter, forfatter Niels Brunse (udpeget af Viborg Kommune), mens forfatter, billedkunstner Knud Steffen Nielsen (udpeget af Arkiv for Ny Litteratur/Arena Forfatternes forlag) er næstformand.

Bestyrelsens øvrige medlemmer er:
 • Forfatter, redaktør Flemming Madsen Poulsen (udpeget af Dansk Forfatterforening)
 • Tidligere byrådsmedlem Annette Kløjgaard (udpeget af Viborg Kommune)
 • Tidl. borgmester, byrådsmedlem Gunnar Korsbæk (udpeget af Viborg Kommune)
 • Oversætter, forlægger Jacob Wisby (Dansk Oversætterforbund)
 • Forfatter Jan Thielke (udpeget af Danske Skønlitterære Forfattere)
Tilforordnet bestyrelsen er:
 • Kulturdirektør Lars Munkøe, Viborg Kommune
 • Statsskovrider Uffe Laursen, Fussingø Statsskovdistrikt

Vedtægterne for Det Danske Forfatter- og Oversættercenter er i forbindelse med Kommunalreformens ikrafttræden pr. 1.januar 2007 ajourført og kan læses her: http://www.haldhovedgaard.dk/vedtaegter2007.htm


Ikke kun Hald
31-01-2007

Der er dejligt på Hald.
Mon ikke de ca. 30 forfattere, oversættere og illustratorer, der besøger Hald i vinterperioden, er enige i det? Men der findes altså andre gode steder, hvor forfattere, oversættere og andre kunstnere kan søge arbejdsro.

Ude i Vestjylland har en ægte mæcen købt sig et lille husmandssted og indrettet det som arbejdssted for kunstnere. Det fine lille hus, som hedder Peder Langes Hus, er nu klar til at blive benyttet.
35 km nordvest fra Hald, ikke langt fra Limfjorden, ligger Ørslev Kloster, hvor også en 8 kreative mennesker konstant er på arbejdsophold.

Nu for nylig fik vi her på Hald en e-mail fra et fransk arbejdssted, La Résidence de la Pree, med besked om at nu var det tid at søge om ophold i 2007. Opfordringen er hermed givet videre.

For at vise, hvor mange andre fine arbejds- og refugiesteder, der findes i og uden for Danmark, er der nu føjet en lille link-liste til Halds hjemmeside. Klik på ’Det sker’ i menuen her til venstre og find så ’Andre refugier’ i menuen øverst. Så er du allerede på vej på arbejdsophold et andet sted i Danmark. Eller i udlandet. God tur.

Nytårshilsen fra Hald
08-01-2007

Fik du ikke en nytårshilsen fra Hald, er den her over.

Halds ambassadører
14-11-2006


Almindeligvis kommer det litterære miljø (forfattere, oversættere og illustratorer) til Hald. Men én gang om året er det Hald der kommer til det litterære miljø – nemlig til BogForum i København.

Halds rullende ”stand” er en lille sølvfarvet kuffert med påskriften ”Hald Hovedgaard”, som trækkes rundt på BogForum. Venner og bekendte i den litterære verden får et besøg, og på gangene træffes mange af Halds tidligere gæster, ligesom der bliver lejlighed til at fortælle andre forfattere om Halds lyksaligheder. Alt i alt er BogForum en vigtig del af Halds litterære liv.

Her på Hald har vi en drøm om en stand på BogForum efter denne model: en lille stand med en fotostat af endevæggen i køkkenet på Hald, et blåmalet bord, kaffe og Halds gulerodskage. En oase, et roligt sted midt i BogForums upoetiske tummel. Hver time et nyt program-punkt: NN fortæller om … dada … Hald! Eller hvad med: bliv polaroidfotograferet med en Hald-forfatter for 20,- kr.?

Endnu er der ikke blevet råd til at virkeliggøre denne idé. Vi skal også være sikre på, at Hald-forfatterne synes, at den er god, og endda har lyst til at være med til at virkeliggøre den bl.a. ved at tage vagter på standen. Det tror jeg nu nok, at de gerne ville.

I år tages der dog lidt hul på drømmen.
Alle de Hald-forfattere, som kan nås via denne side, via direkte e-mails eller via Halds nye yahoo-gruppe inviteres til at møde op ud for litteratursiden.dk’s stand (stand 85) fredag kl. 14.30. Her vil alle, der har lyst, blive udpeget som Hald-ambassadør og forsynet med et passende klistermærke.

Jeg har for resten lagt en oversigt over Hald-forfatteres medvirkende på BogForum her


Haldskrevne bøger
16-10-2006

Et sted her på hjemmesiden her kan man finde en liste over Haldskrevne bøger ( -->'Det sker' -->'Haldskrevne bøger'). Det giver måske sig selv, men Haldskrevne bøger er bøger som forfattere, oversættere og illustratorer har arbejdet på i forbindelse med et arbejdsophold her på Hald og som de har ’pligtafleveret’ til Hald.

Der følger nemlig to forpligtelser med et arbejdsophold på Hald: 1) man skal skrive en kort rapport om opholdet, og 2) man skal sende os bog, man arbejder på, når den udkommer.

Det er ingen hemmelighed, at når landposten har bøger med til Hald, bliver vi glade her.

Det er sådan, det skal være.
Forfattere, oversættere og illustratorer kommer her og arbejder. I deres ansøgning til Hald har de beskrevet projektet, de skal arbejde med på Hald. Mens de er her, hører vi måske lidt om, hvordan arbejdet skrider frem. Nogle fortæller gerne, andre holder skriveprojektet tæt ind til kroppen – som om bare et enkelt ord om det, vil skade det, der skrives på, eller skriveenergien.

En dag kommer der så en bog med posten. En Haldskrevet bog til, dejligt. - Så virker Hald, kan vi sige til hinanden. Bogen bliver vent og drejet i hånden. Har forfatteren mon nævnt Hald i kolofonen? Det sker nogle gange og så er det fint. Andre gange sker det ikke og så er det også ok. Der er ingen forpligtelser om det. Så går bogen ind til Halds bibliotekar, Gitte Fangel, så den kan blive registreret i Halds bibliotek, og lagt på listen over Haldskrevne bøger. Sidste station for bogen er skabet i Pejsstuen, hvor de Haldskrevne bøger står.

I dag er sådan en dag.
Der kom to bøger (det er efterår - bogsæsonen er gået i gang). Mads Nygaards Kravl (Politikens Forlag, 2006) og Jette Varmers Elskede Peter – glimt af Anne Franks liv (Vadis, 2006). Nu kan vi, ligesom forfatterne, vente spændt på, at de blive anmeldt og på at de kommer i cirkulation og blive læst af læsere. Så er cirklen sluttet. En bog til er føjet til litteraturen.

Ny bog om Hald Hovedgaard
14-08-2006

På St. Bogdag lørdag den 12. august 2006 udkom en ny bog om Hald Hovedgaards historie.

Historikerne Laura Bertram og Thomas Oldrup har skrevet bogen Hald Hovedgaards historie - sted for sted og illustrator Flemming B. Jeppesen har illustreret bogen med en række tegninger.

Bogen tager udgangspunkt i det, man endnu kan se på Hald, og er således historien om det eksisterende Hald, det 5. Hald. Som undertitlen "sted for sted" antyder, er stoffet ikke ordnet kronologisk, men nærmest geografisk ved, at teksten bevæger sig frem rum for rum.
Beskrivelsen af det enkelte rums historie bliver da en fin blanding af iagttagelser, forskning i Halds arkiv og Landsarkivet i Viborg og de to forfatteres generelle viden om herregårdshistorie.

Når teksterne i visse tilfælde bevæger sig ud over det egentlige videnskabelige, som f.eks. i kapitlet om værelserne 11 og 12, der indeholder fortællingen om et særligt energisk spøgelse på Hald, drages et par forfatteres øjenvidneberetninger med ind.

Flemming B. Jeppesens flotte illustrationer til bogen ligger i forlængelse heraf. Tegnestilen er naturalistisk, men kigger man lidt længere på de næsten magiske illustrationer er det som om, at ...


Se et eksempel på et kapitel ("Kapellet") fra bogen her (som pdf-fil, der kræver Acrobat Reader e.l).

Bagerst i bogen findes en liste over Hald Hovedgaards ejere, en angivelse af kilderne i de enkelte kapitler, en litteratur- og kildeliste, samt et navneregister.

På omslagets flapper er der praktiske kort over huset mange rum


Bogen er udgivet på forlaget Hald Hovedgaard, er på 136 sider og kan købes på Hald for kr. 125,- inkl. evt. forsendelse.

Forår på Hald
24-04-2006

Tænk at Hald findes. En statsejet herregård, midt i Jylland, helliget litteraturen. Det er da enestående.

Da forlægger K.E. Hermann og forfatter Peter Seeberg ’fandt’ Hald i 1974 og sammen med andre gode folk etablerede ”Den Selvejende Institution Hald” og i tidens ånd skrev ”et folkeligt, pædagogisk og kulturel samlingssted” i vedtægterne, turde de næppe drømme om at Hald en dag skulle være et litterært center.
I slutningen af 80erne og i 90erne, da endnu andre gode folk fra hele det danske litterære miljø - anført af daværende direktør i Danmarks Biblioteksforening, senere bestyrelsesformand på Hald, Flemming Ettrup - arbejdede for at lave et dansk forfattercenter på Hald, drømte de om Hald som et litteraturhus, men turde de tro på det?

Nu findes Hald og over 100 forfattere, oversættere og illustratorer kommer og bor her hvert år. Læg dertil rækken af folkekøkkener og St. Bogdag i august. Og at Hald er et lille anderledes kursuscenter.

Godt at Hald findes!

Hald er Bogens Verden
30-01-2006

December-numret af tidsskriftet Bogens Verden, som Det Danske Forfatter- og Oversættercenter udgiver sammen med Det Kongelige Bibliotek, er nu - endeligt - udkommet og handler kun om Hald. Og det er der mange gode grunde til.

For det første vil vi gerne fortælle de mange historier bag den gamle herregård Hald.
Det er både den faktiske historie, som Thomas og Laura Oldrup skriver om i deres artikel om Tårnets historie, og den knap så veldokumenterede ’historie’ i Marianne Hansdatter. En spøgelseshistorie fra Hald, som vores nabo naturvejleder Jens Frydendal bidrager med.

Men det er også kogekonen Gitte Rannes’ beretning om De litterære Folkekøkkener i Med forfatterne i køkkenet, salgschef v. Thise Mejeri, Mogens Poulsens Mejeriets første usikre skridt ind i litteraturens verden om Halds mælkekarton-projekt og Jørn Erslevs Andersens bidrag til Halds litteraturhistorie: Hinsides hovedsporet. Om Arena- og Haldlitteraturen som det vigtigste moderne gennembrud i dansk litteraturhistorie siden 1945.

Læg dertil bidrag af Jytte Borberg, Niels Vium, Erik Kock, samt enqueter af en række Hald-forfattere. Glemte jeg at nævne de mange flotte billeder?

God læselyst!

Se i øvrigt hele indholdstegnelsen mm. på www.bogensverden.dk

Peter Q. Rannes, Centerleder

Eftermiddags-
champagne på Hald?
19-01-2006

Selv om livet er godt på Hald, er fast eftermiddagschampagne ikke indført endnu.

I går var der dog champagne til alle kl. 13.30, da vi fejrede, at Hald Hovedgaard - Det Danske Forfatter- og Oversættercenter var at finde på årets Finanslov.

Finansloven kan ses på http://www.oes-cs.dk/bevillingslove. Man skal ind under § 21 (Kulturområdet) og lave en søgning i det pdf-dokument, der dukker op, for at se præcis, hvordan Hald er skrevet ind i Finansloven.

Konklusionen er entydig. 1 mio. kr. til Hald i kulturel statsstøtte om året. Tusind tak for det, stat.

Og det er da værd at fejre!

Forfatteren Lene Kaaberbøl holdt spontant en flot festtale.
Lene var om ikke den allerførste, så en af de allerførste refugiegæster på Hald og har været tilbage på Hald mindst en gang om året og således den helt rigtige til at sige nogle ord ved en sådan sjælden lejlighed.

I dag er det hverdag på Hald. Vi er tilbage i arbejdstøjet. Og det sneer flot udenfor.

Peter Q. Rannes, Centerleder

Velkommen til Hald
20-12-2005

Og velkommen til Hald Hovedgaards nye hjemmeside.

Hald Hovedgaard har haft en hjemmeside siden 1999, først på adressen www.oversaettercentret.dk - som virker endnu - og siden på www.haldhovedgaard.dk.

Hjemmesidens opgave har først og fremmest været at give basisinformationer om, hvad Det Danske Forfatter- og Oversættercenter er for en størrelse. Men det har også været vores ønske, at www.haldhovedgaard.dk har skullet afspejle de mange forskellige aktiviteter som foregår på Hald. Det også planen at den nye hjemmeside skal kunne dette.

Men noget er blevet lavet om. Der er features fra den gamle webside, som ikke er kommet med på den nye. Måske er de blevet pillet ud, måske har vi bare ikke fået dem tilpasset den ny form.

Skriv til os, hvis du, der kender siden, savner noget af det gamle. Skriv også, hvis du ikke kendte siden i forvejen og alligevel savner et eller andet.

Og hold i øvrigt øje for nyt kommer til hele tiden.

Peter Q. Rannes, Centerleder