Det Danske Forfatter- & Oversættercenter er først og fremmest et refugiecenter for skrivende, oversættende og tegnende mennesker. Det er stedets kerneopgave, det har det været de seneste 25 år, og det er bestyrelsens indstilling, at det bør forblive sådan. Refugieopgaven – at kunne fungere som et mentalt og geografisk frirum for de udøvende kunstnere – er af afgørende betydning for stedets placering i det danske litterære landskab.

Derudover skal Hald Hovedgaard (fortsat) være et litterært knudepunkt i dansk litteratur og fungere som pejlemærke og inspirationskilde for forfattere, oversættere og illustratorer fra hele landet. Samtidig skal Hald, i naturlig forlængelse af Viborg Kommunes position som UNESCO Creative City, være et regionalt pejlemærke for unge mennesker med kreative ambitioner ved at give egnens talenter et sted at rette deres litterære energi mod.

Både refugieopgaven og opgaven som regionalt, nationalt og internationalt litterært knudepunkt er centralt idet opdrag, Hald Hovedgaard har fået af Kulturministeriet; varetagelsen af disse opgaver sikrer Hald en plads på den danske finanslov som bærende institution i dansk litteratur- og kulturliv.

1. Refugiet – et frirum for gæsterne
Det første strategiske sigte er at bevare og udbygge arbejdsopholdene, som er centrets kerneopgave, i forlængelse af stedets og husets stærke historie og kultur.

2. Regionalt og internationalt fokus – en åbning mod verden
Det andet strategiske sigte er at synliggøre centret i det regionale kulturliv gennem mere kontinuerligt samarbejde med publikums- eller borgerorienterede aktører i Viborgområdet. Det kan bl.a. ske ved udadvendte arrangementer og aktiviteter af læserinddragende karakter og ved at lukke mere op for internationale refugiegæster.

3. Centrets drift og praktiske omstændigheder
Det tredje strategiske sigte er at gennemføre en god overgang til en ny centerledelse, der på én gang sikrer den fortsatte varetagelse af refugiefunktionen og tager hul på indfrielsen af potentialet i en regional og international åbning af centret for mere udadvendte litterære aktiviteter, kurser og arrangementer.


DE TRE HOVEDMÅL 2024-2028

1. Refugiet – et frirum for gæsterne
Det Danske Forfatter- og Oversættercenter på Hald Hovedgaard er og skal fortsat være et refugium for arbejdende forfattere, oversættere og illustratorer med det individuelle legatophold i centrum. Det er centrets kerneformål, og det er i kraft af den funktion, at centret har en enestående position i dansk litteratur. Ingen andre private eller offentlige aktører varetager denne opgave i samme nationale målestok.

Den arbejdsro og fordybelse, som centret kan tilbyde, vil være en stadig knappere kulturel og menneskelig ressource fremover, og da disse er vigtige forudsætninger for at skabe ny dansksproget kvalitetslitteratur, bliver betingelserne herfor i almindelighed ikke bedre. Gennem arbejdsopholdene kan Hald være med til at skabe rammer for litterære stemmer fra hele landet og give plads til det nyskabende, det lange perspektiv, den samlende fortælling og det, der befinder sig på grænserne mellem disse rum. Forfattere, oversættere og illustratorer kan på Hald findeet frirum til at opfinde og udvikle fortællinger, drømme, analyser og vidnesbyrd, der kan medvirke til at udvide litteraturens alsidighed og styrke dens kulturelle værdi i  en sammen­sat verden, hvor nuancer, fordybelse, fantasi, indlevelse og menneskeligt forankret viden kan gøre en stor forskel for danske læsere, hvor end de bor i landet og står i livet.

Hald Hovedgaard skaber i kraft af sin historie, sit rum for fællesskab og sit frirum fra hverdagens krav og opgaver en særlig ramme med øget plads til kunstnerisk refleksion, litterær inspiration og personlig fordybelse for skrivende, oversættende og tegnende kunstnere. Med den ramme kan Hald Hovedgaard understøtte litterær kvalitet inden for alle genrer. Kernen i refugieopholdet er troen på, at tid, ro og fordybelse er befordrende for al litteratur, uanset om den henvender sig til brede eller smalle læserskarer. I en tid, hvor litterær produktion i stigende grad er under indflydelse af faste modeller og skabeloner, som bestemmes af algoritmer og analyser af digital læseradfærd, er der stort behov for et sted som Hald, der kan inspirere til fri kunstnerisk udfoldelse og personlig kreativitet med åbne succeskriterier og uden fastlagte formater for det færdige resultat.

Det første strategiske sigte er at bevare og udbygge arbejdsopholdene, som er centrets kerneopgave, i forlængelse af stedets og husets stærke historie og kultur.

2. Regionalt og internationalt fokus – en åbning mod verden
Foruden at bevare Hald som litterært refugium er det også en strategisk præmis i femårsstrategien, at Hald i den kommende periode skal være mere synligt for litteraturinteresserede lokalt og nationalt. Ud over refugiefunktionen har centret også en vigtig rolle som regionalt fyrtårn for litteraturen i bredere forstand. Der ligger et potentiale, både for centret og for det regionale kulturliv, i et større samarbejde med andre litterære og kulturelle aktører i Viborgområdet.

I kraft af sin placering i og tilknytning til Viborg er Hald som nationalt litteraturcenter i en enestående position til at skabe levende sammenhæng i det litterære danmarkskort, fx ved at danne ramme om møder mellem læsere og forfatterskaber, mellem lokale stemmer fra forskellige dele af landet og mellem mennesker og institutioner. Dette potentiale skal indfries gennem større samarbejde og koordinering med andre kulturelle aktører i området og gennem eksperimenter med mere udadvendte aktiviteter og arrangementer på Hald. Dette vil fremhæve Hald som et litterært nationalt samlingssted, der udvikler litterære stemmer i Danmark.

Det er essentielt at den udadvendte satsning og øgede synliggørelse af Hald skal udfolde sig rundt om og ikke gennem legatopholdene. Centret skal fungere som lokalt samlingspunkt og inspirationskilde, samtidig med, at refugiegæsternes altafgørende frirum bevares.

Det er samtidig tanken at udbygge centrets internationale aspekt ved at videreføre og udbygge kontakt med udenlandske skabere af litteratur på en måde, der vil passe i centrets øvrige virke.

Det andet strategiske sigte er at synliggøre centret i det regionale kulturliv gennem mere kontinuerligt samarbejde med publikums- eller borgerorienterede aktører i Viborgområdet. Det kan bl.a. ske ved udadvendte arrangementer og aktiviteter af læserinddragende karakter og ved i højere grad at åbne centret for internationale refugiegæster.

3. Centrets drift og praktiske omstændigheder
Den kommende periode skal rumme endnu et nybrud, da centret primo 2024 får ny centerleder og dermed nyt værtskab for refugiedelen, kursusvirksomheden og for det litterære samlingssted. En ny centerleder vil skulle løfte de ovenfor nævnte formål: Bestyrelsen ønsker en høj grad af kontinuitet i forhold til centrets hidtidige karakter, men samtidig står den nye centerledelse også centralt i en personlig forankret indsats for at eksperimentere med indfrielsen af det andet strategiske hovedsigte. Med andre ord: Hald Hovedgaard skal varetage sin kerneopgave, men samtidig udbygge det regionale og internationale samarbejde i tråd med den nye centerleders visioner, netværk og kompetencer.

Her spiller Hald Hovedgaards opgave som kursuscenter en afgørende rolle. De kurser og seminarer, der i de seneste årtier har været afholdt på Hald, har været en central og nødvendig del af centrets drift og identitet. Dele af kursusvirksomheden har bidraget til det litterære perspektiv og gjort Hald til et konkret samlingssted for litterære aktører for hele Danmark. Bestyrelsen ønsker, at denne aktivitet skal fortsætte som en del af centret i det omfang, det giver mening, praktisk og i forhold til centrets overordnede formål. I den praktiske drift af centret kan prioriteringer af ikkelitterære arrangementer og kurser sommetider give mening, men bestyrelsens indstilling er, at disse aktiviteter skal fylde mindst muligt. En afklaring af forholdet mellem centrets cateringkapacitet og behovet for kurser og seminarer er nødvendig i perioden og skal ske i tæt samarbejde med en ny centerleders egne visioner og ideer for stedet og dets drift.

Tidsmæssigt må femårsperioden betragtes som et forløb, hvor den sikre overgang til ny centerledelse primo 2024 og den sikre drift og driftsudvikling i forhold til refugiedelen har hovedvægt i begyndelsen af perioden, og at arbejdet med det litterære, det litterære mødested og det internationale udbygges i løbet af perioden i samarbejde med bestyrelse/kernemedarbejdere og inden for de givne økonomiske rammer.

Det tredje strategiske sigte er at gennemføre en god overgang til en ny centerledelse, der på én gang sikrer den fortsatte varetagelse af refugiefunktionen og tager hul på indfrielsen af potentialet i en regional og international åbning af centret for mere udadvendte litterære aktiviteter, kurser og arrangementer.

Bestyrelsen for Det Danske Forfatter- og Oversættercenter juni 2023