Bøger til salg

Bøgerne kan købes ved henvendelse til Hald Hovedgaard.

Peter Laugesen: Tale til tårnet (Hald Hovedgaard, 2018)

Tale til tårnet i anledning indvielse af Tårnbiblioteket på Hald Hovedgaard torsdag den 26. februar 2015.

Indeholder også Efterskrift – tårnets historie v. Peter Q. Rannes.

Trykt i Vingaards Officin, Bogtrykmuseet Viborg.

16 sider.

Pris 50,- kr plus evt. porto.


Gitte Rannes: Forfatternes køkken Opskrifter fra det litterære folkekøkken – og andre gode retter fra Hald Hovedgaard (Hald Hovedgaard 2012)

En anderledes kogebog, med knap 100 opskrifter fra danske forfattere, som har haft skriveophold på stedet, fx “Asparges, som Jussi laver dem”, “Lene Kaaberbøls festlige snack” og “Ida Jessens hofdessert”, dertil nogle små anekdoter om de enkelte forfatters forhold til retterne.

Læs mere om bogen her: http://haldhovedgaard.dk/halds-kogebog-forfatternes-koekken

Pris: 100,- kr. plus evt. porto

Gitte R


Lene Rikke Bresson (red.): Midtjyske fortællinger – En antologi ud af stederne i Midtjylland (Hald Hovedgaard 2008)

Midtjyske fortællinger er blevet til i projektet “Fortæl Region”. Et projekt der er opstået for at hjælpe til at skabe en fællesramme for en region, som fra den ene dag til den anden blev til gennem to streger på et kort. Denne ramme skabes af 19 forfattere, en for hver kommune i regionen, som fortæller korte historier ud fra den egn de på den ene eller anden måde er tilknyttet. Der er et rigtigt godt udbud af forfattere, og mange gode historier er samlet i denne antologi.

Det er ikke en fælles midtjysk identitet der kommer ud af de 19 fortællinger. Det bliver til en samling fragmenterede og personlige fortællinger fra blivende jyder, eksiljyder og tilflyttere. En fortælling om Midtjylland og fra de mennesker som fødes der og siden flytter væk, og dem som først senere finder deres hjem i det midtjyske. Der findes i bogen både ris og ros i historier om tomhed, nærvær, opgør og meget andet.

Projektleder Lene Rikke Bresson skriver ret godt i sin indledning hvad der er blevet fortællingernes indehold:
“Fortællingerne bugter sig mellem valgstavn og hjemstavn; mellem to streger; mellem had og kærlighed; mellem flugt og ståsted; mellem land og by; mellem det grimme og det skønne. For et rigtigt sted gemmer følelser, der prikker og pirrer.”

Bidrag ved forfatterne Anita Lillevang, Dorthe Nors, Erwin Neutzsky-Wulff, Hans Otto Jørgensen, Henning Mortensen, Inge Pedersen, Lene Rikke Bresson, Lone Hørslev, Mikkel Wallentin, Niels Havø, Niels Krause-Kjær, Nis Boesdal, Oscar K, Peter Boe, Rasmus Nikolajsen, Svend Åge Madsen, Søren Würts , Thomas Qvortrup, Trisse Gejl, Vagn Remme

Pris: 100,- kr. plus evt. porto


Peter Laugesen: Digte på Hald 1:10 (Silkeborg Kunstmuseum/Hald Hovedgaard 2007)

I forbindelse med udsmykningen af Riddersalen på Hald ‘skrev’ digteren Peter Laugesen 23 Hald-digte med tusch på store lærreder. Fire af de 2,7 m x 2,7 m store lærreder er nu permanent ophængt på Hald. Hald Hovedgaard og Silkeborg Kunstmuseum – hvor de øvrige lærreder udstilles i efteråret 2007 har udgivet Peter Laugesen-digtsamlingen: Digte på Hald, hvor alle 23 store digte er skaleret ned i 1:10.

Den flotte, store (27 cm x 27 cm) bog indeholder Poul Ib Henriksens fotos af lærrederne, en ”maskinskrevet” version af alle teksterne og Peter Laugesens korte efterskrift.

Pris 100,– kr. plus evt. porto


Laura Bertram og Thomas Oldrup: Hald Hovedgaards historie – sted for sted (Hald Hovedgaard, 2006)

Historikerne Laura Bertram og Thomas Oldrup har skrevet bogen Hald Hovedgaards historie – sted for sted og illustrator Flemming B. Jeppesen har illustreret bogen med en række tegninger.

Bogen tager udgangspunkt i det, man endnu kan se på Hald, og er således historien om det eksisterende Hald, det 5. Hald. Som undertitlen “sted for sted” antyder, er stoffet ikke ordnet kronologisk, men nærmest geografisk ved, at teksten bevæger sig frem rum for rum.

Beskrivelsen af det enkelte rums historie bliver da en fin blanding af iagttagelser, forskning i Halds arkiv og Landsarkivet i Viborg og de to forfatteres generelle viden om herregårdshistorie.

Pris: 50, kr plus evt. porto.


Chr. Jacobsen: Hald – en vejledning for besøgende (Den selvejende institution Hald, 1985)

Chr. Jacobsens bog fra 1985 kan stadig fås. Læs bl.a. om de fem Hald’er, om Haldlejrene, om Bækklund og Niels Bugges Kro.
NB: forståelsen af rækkefølgende i De fem Halder mm. har ændret sig siden Chr. Jacobsen skrev bogen.

Pris: 50,- plus evt. porto


Jens Vellev: Viborgbispens og lensmændenes Hald – og noget om Brattingsborg og Niels Bugges Hald (Den selvejende Institution Hald 1992)

Jens Vellevs fine hæfte om de tre første Hald’er på Hald.

Et særtryk af Hikuin 19.

Pris: 50,- kr. plus evt. porto