Bøger på Hald 2024

Søndag den 16. juni holdes der Bøger på Hald, en bogloppemarkedsdag med litterære indslag på Dansk Forfatter- og Oversættercenter Hald Hovedgaard.

Traditionen tro sætter vi fokus på nulevende Viborg-forfattere af hvem der findes rigtig mange i og
omkring byen. En stor håndfuld af disse har generøst meldt sig under litteraturens faner til enten at
læse op eller fortælle: En skøn blanding af tekst og mundtlighed.


Dagen er skruet sammen således, at der under æbletræerne øst for Hovedbygningen er forfatter-talks
af cirka et kvarters varighed, hvor man på uforpligtende vis kan komme og gå, som man vil. Foran
Hovedbygningen kan man gøre en god handel, hvor både private og professionelle bogpushere sælger
bøger.

Der kan købes kaffe, lemonade, snacks og panini hos Møllers Mad & Kaffe!

De deltagende forfattere er:

Thorkild Ellerbæk, Sif Sirdorf, Ole Sietam, Morten Remar, Jesper Overgaard, Henning Pedersen, Jens Frydendal, Jakob Brodersen, Jens Hæstrup, Gerd Laugesen, Flemming Sørensen, Bjørg Alma Nissen Michelsen, Andreas & Magnus Søndergaard & Amalie Olesen.

DAGENS PROGRAM:

10:30 Thorkild Ellerbæk
Ellerbæk fortæller om tidligere bøger: Fagbogen “Radiobogen” fra 2002 som stadig benyttes til undervisning på videregående uddannelser. Senest er det den meget faktaprægede bog “Haglgeværet” som er udkommet hos L&R i stort format. I slut 2022 udgav han debatbogen “Jagt i Danmark – de seneste 100 år” (Gad). Den har lidt den skæbne, at den er blevet totalt ignoreret af primærmålgruppen. Nemlig jægerne. Totalt ignoreret med styring fra Danmarks Jægerforbund. Forfatteren plejer at sige: ”Det er bogen jægerne har læst, men ikke vil tale om… ”

10:50 Sif Sirdorf
Sif Sirdorf fortæller om sin bog “Eventyret om Lysfolket” og om den nye genre psykedventure. Hun kommer ind hvorfor det var så vigtigt at skrive lige præcis denne bog og hvilke tanker hun gjorde sig under skrive – og udgivelsesprocessen.

11:10 Ole Sietam
Ole Sietam, der er bosiddende i Viborg, er forfatter og medredaktør på bogen ”Ægteskab på sejlskibskår”. Bogen er en fortælling om hans oldeforældre – ”Hydra” Christensen og hans kone Mikkeline. ”Hydra” Christensen var langtursskipper, mens hans hustru Mikkeline stod for økonomien, hjemmet og de 5 børn i Marstal.

11:30 Morten Remar
Morten Remar fortæller om idé-arbejde, skriveproces, research-on-the-fly og det at blive dus med ens hovedperson.

11:50
Special guest

12:10 Jesper Overgaard
Journalist Jesper Overgaard har under pseudonymet Bymanden skrevet flere bøger med små essays om Viborg. Hør Bymanden fortælle om det nyeste udspil, byvandringsbogen “Fruen på Bjerget – håndplukkede fodnoter om Viborg Domkirke og deromkring”.

12:30 Henning Pedersen
Fortæller en sandfærdig Haldhistorie, som han har fra et nummer af Skalk (fra 1984) og som tilsyneladende stort set ingen kender. Historien involverer både Jørgen Friis og Ove Høgh Guldberg, selvom der er nogen hundrede år imellem dem.

12:50 Jens Frydendal
En skummel aften hver måned i vinterhalvåret mødes en flok fortællere i Viborg Katedralskolens bibliotek, hvor de fortæller historier for hinanden. Efter hver historie er der kærlig og konstruktiv kritik – det betyder på jævnt dansk, at de rakker hinandens historier ned så diplomatisk, som det kan lade sig gøre. Jens Frydendal er en af de sammensvorne fra Katedralskolens bibliotek, og han vil fortælle lidt om at fortælle og medbringer en nys udtænkt historie fra Hald.

13:10 Jakob Brodersen
Læser op af og fortæller om arbejdet med romanen, ’Næsten’, der udkom på Svane & Bilgrav i april 2024. ‘Næsten’ er en roman, der tager sit afsæt i flygtningekrisen i 2016 og som følger skæbner i Europa, Mellemøsten og Afrika, hvis veje krydses på tragisk og forunderlig vis. Brodersen fortæller om inspiration, research og en skriveproces, der strakte sig over flere år. Om mørke og frustration og om at få lys og håb ind i et kuldslået manuskript.

13:30 Jens Hæstrup
Fortæller om sin bog om Hald søs sidste aktive erhvervsfisker, Edvard Ammitsbøll, som igennem sit 100-årige liv har levet ved og arbejdet på Hald Sø.

13:50 Gerd Laugesen
Gerd Laugesen vil læse op af trilogien om Nili, en gammel veninde, der voksede op i Istanbul og var venner med en krage. Første bog hed ‘Et øjebliks lykke.’ Og rejsen fortsætter gennem Paris, Rom og Istanbul – og faktisk også Hald Hovedgaard, hvor noget af romanen er blevet skrevet.

14:10 Flemming Sørensen
Den viborgensiske forfatter Flemming Sørensen har efterhånden omkring tyve bøger på samvittigheden, omfattende et par romaner, lærebøger om journalistik, fem teaterbøger – plus det løse. Han fortæller røverhistorier fra forfatterskabet – om nogle af de ting, der aldrig fandt vej til bøgerne.

14:30 Bjørg Alma Nissen Michelsen
Forfatteren læser op fra debutdigtsamlingen ’Poetiske Vitaminer’ og fortæller om udgivelsen ud fra præmissen ”Hvem jeg er, hvad jeg laver, og hvad min tilgang er til skrivekunsten. Hvordan jeg får inspiration & motivation, hvad mine drømme er, og hvordan det er at være en ung forfatter.”

14:50 Andreas og Magnus Søndergaard
Brødrene Andreas og Magnus Søndergaard fortæller om arbejdet bag det store, historiske værk “Fortællingen om Fodsportsforeningen”. Her vil de berette om hvordan arbejdet med bogen kom i gang og om det uoverskuelige arbejde det var at spore sig frem til 125 års op- og nedture i fodboldens foranderlige verden. Der vil også blive læst udvalgte passager højt, og fortalt om nogle af VFF’s største legender igennem tiden. Både de kendte og de ukendte.

15:10 Amalie Olesen
Amalie Olesen – kort bio
Amalie Munkgaard Olesen er født 1989 og opvokset i Viborg. I 2016 blev hun færdiguddannet som dramatiker fra Den Danske Scenekunstskole og havde samme år sin debut på Aarhus Teater. Siden da har hun bl.a. Skrevet til Nationalteatret i Reykjavik og Øyteateret i Oslo. I 2022 var hun Reumert-nomineret som Årets Dramatiker for stykket TyveTyve, som samme år indbragte hende Danske Dramatikeres Manuskriptpris for Børne- og Ungdomsteater. Udover skuespil har Munkgaard Olesen skrevet kortfilm, animation og audiowalks. Aktuelt skriver hun til Limfjordsteatret og Teater Katapult, og har netop modtaget et arbejdslegat fra Statens Kunstfonds Legatudvalg for Litteratur. Efter otte år i Viborg flytter hun nu til København.

Om forfatterskabet – udtalelse fra Jokum Rohde
Amalie Olesen kan i sine udsagn om teater virke gammeldags. Hun taler om epik, myte, guder, drømme og sjæl. Men jeg bliver ikke længere narret: Amalie er en cutting edge nydramatiker hvis hovedærinde er den store reteatralisering af scenen, skuespillet og aftenen. Ikke en maske lader hun ligge, ikke en dør forbliver lukket. Vi er i Amalie Olesens teaterverden inviteret med til at overvære og underkaste os forvandlingens drama.