Halds digitale kulturarv

På Hald Hovedgaard er der en tradition for at lave lydoptagelser af de litterære arrangementer, som foregår her, en tradition, der går tilbage til Den Selvejende Institution Halds etablering i 1975. 
Frem til 2000 blev oplæsningsarrangementer, Forfatterforeningsseminarer, andre litterære seminarer (Fx Den Litterære Institution uss’s årsmøder), Tårnsamtaler og andre litterære arrangementer således optaget på spolebånd.

Denne store spolebåndssamlinger, der kom ud af det, er for en del år siden blevet digitaliseret og sikkerhedskopieret i Statens Mediearkiv i det daværende Statsbiblioteks regi og befinder sig såvel på Hald (på CDer) som i Digital Kulturarv/Det Kgl. Biblioteks samling.

Fra 2000 til 2014 blev optagelserne på Hald lavet på en minidisc-optager og siden direkte til et digitalt medie (computer, flash-medie). Det betyder, at der er knap 200 minidiscs i arkivet på Hald Hovedgaard med anslået 350 timers litterære optagelser fra perioden 2000-2014, samt ca. 100 timers digitale optagelser fra perioden 2015 til i dag.

Med støtte fra først Autorkontoen hos Dansk Forfatterforening (tak for det) og nu Statens Kunstfond (også tak for det) kan optagelserne fra de mange minidisc nu endeligt digitaliseres og sammen med de rent digitale optagelser registreres mhp. som donation at indgå i digitalt kulturarv/Det Kongelige Biblioteks samling.

Den afgående centerleder, Peter Q. Rannes, er med den rette Sony minidisc-afspiller, et usb-kabel og noget halvgammelt Sony software klar til at digitalisere, finde bl.a. gamle St. Bogdag-programmer dybt nede på Halds server og registrere mere end to årtiers litteraturlyd Hald.